Od PDV-a 83 miliona eura

Dodajte komentar

Poreska uprava PU je u prvoj polovini godine ostvarila veću naplatu skoro svih vrsta poreza, od čega se na porez na dodatu vrijednost PDV odnosilo 83 miliona eura.

Iz PU su kazali da je neto naplata poreza, bez akcize, za šest mjeseci ove godine iznosila skoro 200 miliona eura, što je 13 odsto više od plana, odnosno 20 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

“Neto naplata doprinosa je za šest mjeseci iznosila 184,62 miliona eura, što je 14 odsto više u odnosu na plan, kao i u odnosu na naplatu ostvarenu u uporednom periodu”, navodi se u izvještaju o radu PU za prvu polovinu godine.

Naplata poreza na dohodak građana ostvarena je u iznosu od 60 miliona eura, što je 18 odsto više od plana.

“U strukturi naplate poreza na dohodak građana, naplata poreza na lična primanja zaposlenih učestvuje sa 91 odsto i iznosi 54,59 miliona eura”, kazali su iz PU.

Iz PU su precizirali da je naplata poreza na dobit u prvoj polovini godine iznosila 31,33 miliona eura, što je 99 odsto planiranog iznosa tog poreza.

“Naplaćeni iznos PDV-a je u periodu od januara do juna iznosio 83 miliona eura, što je 24 odsto više u odnosu na plan i 45 odsto više u odnosu na naplatu tog poreza ostvarenu u istom periodu prošle godine”, precizirali su iz PU.

Prihodi od akciza u prvom polugodištu ove godine su iznosili 40 miliona eura, što je 89 odsto planiranog iznosa.

“U izvještajnom periodu primljeno je ukupno 373 zahtjeva za povraćaj akcize u ukupnom iznosu od 1,5 miliona eura i 89 zahtjeva za preusmjer akcize u ukupnom iznosu od 584,37 hiljada eura”, navodi se u izvještaju.

Naplaćeni iznos poreza na promet nepokretnosti za šest mjeseci je iznosio 7,27 miliona eura.

Ukupna neto naplata poreskih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 433,5 miliona eura, što je oko deset odsto više u odnosu na plan.

Iz PU su kazali i da je ukupna naplata poreza, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i drugih budžetskih prihoda u periodu od januara do juna ove godine 14,3 odsto veća u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ukupna naplata poreza, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i drugih budžetskih prihoda bez povraćaja obvezniku, za šest mjeseci je iznosila 442,85 miliona eura.

“S obzirom da se iz ukupno ostvarene naplate, obavlja povraćaj poreskog kredita, više uplaćenih doprinosa, pogrešnih uplata i slično, ostvarena neto naplata je ona koja se utvrdi poslije umanjenja izvršenih povraćaja. Ukupno ostvarena bruto naplata stoga je umanjena za 9,33 miliona eura, tako da ostvarena neto naplata za šest mjeseci iznosi 433,5 miliona eura“, navodi se u izvještaju.

Iz PU su naveli da je u periodu od januara do juna obavljeno ukupno 1,22 hiljade kontrola, od čega je sa nepravilnostima 62,4 odsto, a ostatak bez nepravilnosti.

Obavljeno je i 10,69 hiljada provjera, od čega se 68,6 odsto odnosilo na provjeru posjedovanja i upotrebe poreskih registar kasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *