Novi duvanski kombinat u gubitku preko 135 hiljada eura

Dodajte komentar

Neto gubitak Novog duvanskog kombinata NDKP na kraju prvog polugodišta smanjio se 1,9 odsto na 135,04 hiljade eura, u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni prihodi NDKP-a su se, prema podacima iz izvještaja o poslovanju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), na kraju juna smanjili 1,3 odsto na 47,1 hiljadu eura, prenosi CDM.

Rashodi su u odnosu na uporedni period smanjeni 1,7 odsto na 182,14 hiljada eura.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 158,94 hiljade eura, zarada, njihovih naknada i ostali lični rashodi 20,53 hiljade, a materijala 555 eura. Ostali poslovni rashodi dostigli su 2,12 hiljada eura.

Ukupna aktiva NDKP-a, osnovanog Odlukom Vlade, iznosila je 7,03 miliona eura, što je 3,4 odsto manje nego u uporednom periodu. Akumulirani gubitak iznosio je 586,79 hiljada eura, a kratkoročne obaveze i rezervisanja 83,62 hiljade eura.

NDKP je osnovan Odlukom Vlade iz novembra 2011. godine, sa kapitalom nominalne vrijednosti od 7,39 miliona eura, odnosno istim tolikim brojem akcija vrijednih po jedan euro.

Vlasnici kompanije, čija je osnovna djelatnost otkup, proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda, su Vlada sa 69,92 odsto udjela i Glavni grad Podgorica, koji ima 30,08 odsto dionica.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte poništio je krajem oktobra prošle godine četvrti tender za privatizaciju NDKP, na koji se prijavio konzorcijum koji čine Partner company, Primat Užice i Jaz Express sa kojima su predstavnici Vlade i Glavnog grada Podgorica potpisali Ugovor o kupoprodaji akcija.

Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju produžila je konzorcijumu tri puta rok za uplatu novca.

Konzorcijum je, nakon pregovora, ponudio kupoprodajnu cijenu od 7,1 milion eura za sve akcije preduzeća. Investitor je planirao da uloži 9,42 miliona eura – obaveznog investicionog programa za gradnju fabrike, kao i dodatnog za remont postojećih postrojenja i kupovinu novih mašina.

Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović saopštio je ranije da će tender za prodaju akcija NDKP-a biti obnovljen kada bude interesovanja investitora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *