Srbija prodaje 502 firme

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je na svom sajtu javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije, poziv se odnosi na preduzeća više grana djelatnosti među kojima su i preduzeća javnog informisanja i komunikacija, koja se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju.

Pisma zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Agencije ili putem elektronske pošte do 15. septembra 2014. godine.

Kako se navodi, u roku od 45 dana nakon isteka roka za dostavljanje pisama, Agencija će Ministarstvu privrede dostaviti predloge modela i metoda privatizacije za svako pojedinačno preduzeće.

Na osnovu predloga Agencije, donijeće se odluka o modelu i metodu privatizacije, početnoj cijeni i mjerama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije, navedeno je u javnom pozivu.

Po Zakonu o privatizaciji, obavezan rok za privatizaciju društvenog kapitala je do 31. decembra 2015. godine.

Obavještenje o javnom pozivu, koji je u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, biće objavljeno u svjetski uglednom ekonomskom časopisu Fajnašel tajms (Financial Times) i sredstvima javnog informisanja u Srbiji.

Agencija za privatizaciju, kao je ranije navela, neće objaviti javni poziv za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom na to da su u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.

Na spisku za privatizaciju su, prema pisanju štampe, nekadašnji veliki sistemi, kao što su Poljoprivredna korporacija “Beograd”, Poljoprivreno-industrijski kombinat “Bečej”, Fabrika automobila “Priboj”, Metanolsko-sirćetni kombinat “Kikinda”, Azotara “Pančevo”, farmaceutska kompanija Galenika.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *