Srbija prodaje 502 firme

Dodajte komentar

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je na svom sajtu javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije, poziv se odnosi na preduzeća više grana djelatnosti među kojima su i preduzeća javnog informisanja i komunikacija, koja se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju.

Pisma zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Agencije ili putem elektronske pošte do 15. septembra 2014. godine.

Kako se navodi, u roku od 45 dana nakon isteka roka za dostavljanje pisama, Agencija će Ministarstvu privrede dostaviti predloge modela i metoda privatizacije za svako pojedinačno preduzeće.

Na osnovu predloga Agencije, donijeće se odluka o modelu i metodu privatizacije, početnoj cijeni i mjerama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije, navedeno je u javnom pozivu.

Po Zakonu o privatizaciji, obavezan rok za privatizaciju društvenog kapitala je do 31. decembra 2015. godine.

Obavještenje o javnom pozivu, koji je u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, biće objavljeno u svjetski uglednom ekonomskom časopisu Fajnašel tajms (Financial Times) i sredstvima javnog informisanja u Srbiji.

Agencija za privatizaciju, kao je ranije navela, neće objaviti javni poziv za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom na to da su u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.

Na spisku za privatizaciju su, prema pisanju štampe, nekadašnji veliki sistemi, kao što su Poljoprivredna korporacija “Beograd”, Poljoprivreno-industrijski kombinat “Bečej”, Fabrika automobila “Priboj”, Metanolsko-sirćetni kombinat “Kikinda”, Azotara “Pančevo”, farmaceutska kompanija Galenika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *