Reagovanje Hypo banke: Zatvaranje računa u Austriji nema veze sa poslovanjem u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Zatvaranje zanemarljivog, jednocifrenog broja žiro-računa u Austriji i kod Hypo Alpe-Adria-Bank International AG – nema nikakve veze s poslovanjem nijedne od Hypo banaka, članica Hypo grupe u Jugoistočnoj Evropi, koje se u svakom pogledu odvija normalno i nesmetano, niti sa klijentima ovih banaka, saopšteno je iz crnogorske Hypo Alpe Adria banke.

Iz te finansijske institucije reagovali su kako bi se, kako kažu, izbjegle pogrešne interpretacije vezane uz članak kojeg su preuzele pojedine novinske agencije i mediji po regionu, a koji je pod naslovom „AUSTRIJA: Hypo broji posljednje dane“, bio objavljen na pojedinim portalima.

– U ovom slučaju radi se isključivo o poslovanju Hypo Alpe-Adria-Bank International AG u Austriji i pomenuto zatvaranje zanemarljivo malog broja računa nema veze sa Hypo Alpe-Adria-Bankama u Crnog Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, i BiH, niti ima veze sa klijentima ovih banaka, a što nažalost nije u potpunosti jasno iz pomenutog članka – kaže se u saopštenju banke.

U tom novinskom članku se navodi da će računi biti ugašeni zaključno sa 25. augustom, kao i da je austrijska banka Hypo Alpe Adria International otkazala sve preostale žiro-račune svojih klijenata i o tome ih obavijestila pisanim putem.

– Klijenti su dobili dopis da će njihovi žiro-računi biti ukinuti, a ako ne podignu novac mora će ga preuzeti na sudu. U objavi je navedeno osam žiro-računa – navodi se u članku.

U saopštenju banke se podjseća da restrukturiranje Hypo grupe ima dva osnovna dijela.

– Prvi dio je osnivanje nezavisne institucije u koju će biti izdvojeni djelovi iz starog poslovanja, koji nijesu u planu za privatizaciju. (Vijest koja je prenesena odnosi se upravo na taj poslovni entitet).

Drugi dio restrukturiranja, a koji je u potpunosti odvojen i nezavisan od prvog, je privatizacija poslovno i operativno snažnih banaka podružnica u Jugoistočnoj Europi ( jedna od njih je i Hypo Alpe Adria Bank AD Podgorica) u okviru SEE Holdinga – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je privatizacija ovih banaka (SEE Holdinga) u završnoj fazi, i ,,očekuje se potpisivanje najkasnije do kraja godine, a vrlo vjerovatno za par mjeseci“.

– Dakle, nema govora niti o gašenju banaka, niti gašenju računa klijenata – zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *