U šta Kinezi ulažu u SAD?

Dodajte komentar

Iako zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država često kritikuju Kinu zbog nesprovođenja tržišnih reformi i nepoštovanja intelektualnog vlasništva, Amerikancima ne smeta kada Kinezi ulažu u njihovu zemlju.

Forbes je napravio popis deset američkih saveznih država koje su omiljene Kinezima.

U razdoblju od 2000. do danas, po vrijednosti ulaganja, uvjerljivo na prvom mjestu je Virginia u koju je Kina uložila 8,8 milijardi dolara. Od tog iznosa čak 7,1 milijardi uloženo je u dva poljoprivredna projekta.

S investicijama od 5,1 milijarde dolara slijedi Teksas. Podrazumijeva se da su čak 3,4 milijarde dolara pritom uložene u energetski sektor, a dodatna milijarda u proizvodnju sirovina, dok je po gotovo 200 miliona dolara uloženo i u finansijski i IT sektor te savezne države.

Treća Kinezima najprivlačnija savezna država je New York, u koju su uložili 4,7 milijardi dolara. Od toga iznosa 2,5 milijarde potrošene su na nekretnine, a 1,7 milijardi u IT industriju. Zanimljivo, od spomenutih 4,7 milijardi dolara čak je 4,5 milijardi uloženo u preuzimanja, za razliku od Virginie gdje je većina novca uložena u greenfield investicije.

Nešto više od 3,3 milijarde dolara potrošeno je i u Kaliforniji. U saveznu državu koja je poznata kao centar razvoja globalne IT industrije Kinezi su uložili gotovo dvije milijarde dolara.

Tek nešto više od milijarde dolara uloženo je u Michigan, i to sasvim očito u automobilsku industriju.

Društvo do desetog mjesta čine još Illinois (785 miliona dolara investicija), Sjeverna Karolina (703 miliona dolara), New Jersey (564 miliona dolara), Washington (159 miliona dolara), Georgia (195 miliona dolara), Ohio (184 miliona dolara).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *