Rasmusen strahuje od Putinovih ambicija

Dodajte komentar

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas izrazio zabrinutost da bi ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina mogla da “ide dalje od Ukrajine”.

“Svjedočili smo nelegalnom pripajanju Krima, vidjeli smo jaku rusku ulogu u destabilizaciji istočne Ukrajine. Ali mi zapravo vidimo i da Rusija stoji iza konflikata u Pridnjestrovlju, dijelu Moldavije, kao i Abhaziji i Južnoj Osetiji, regionima u sklopu Gruzije”, rekao je Rasmusen tokom posjete Islandu, a prenijela agencija AFP.

Abhazija i Južna Osetija su dijelovi Gruzije, a Pridnjestrovlje Moldavije, čiju nezavisnost Rusija priznaje, podsjeća francuska agencija.

Rasmusen je istakao kako se Rusija nada da će u susjednim zemljama uspostaviti sferu ruskog uticaja, dodajući: “Zato sam zabrinut da ruske ambicije idu dalje od Ukrajine”.

NATO optužuje Rusiju da je na granici sa Ukrajinom nagomilala oko 20.000 vojnika. Iako Ukrajina nije članica NATO, Sjevernoatlantska alijansa je više puta izrazila podršku zvaničnom Kijevu u borbi protiv “ruske agresije”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *