Da li ste previše stari da naučite nove vještine?

Dodajte komentar

Današnje tržište rada, za sve koji ne rade u javnom sektoru, je okrutno, jer je teško naći novi posao, a i kada ga nađemo to često zahtijeva da radimo od jutra do sjutra za taman toliko da možemo da preživimo. Briga da ne izgubimo postojeći, i potraga za novim poslom će nas pratiti kroz cijeli život. Jedan od načina da se preživi u takvom sistemu je da steknete vještine koje rijetko ko ima i koje će vam pomoći da, koliko toliko, možete naći posao, bez obzira koliko godina imate.

Pod sticanjem vještine ne podrazumijevamo diplomu, jer diploma ništa ne podrazumijeva, i može da vam znači, samo ako želite da posao steknete u javnom sektoru ili preko neke veze(što ne tvrdimo da je loše). Mnogi od nas oklijevaju, i to često i opravdano od sticanja novih znanja i vještina i to iz nekoliko razloga. Prije svega, nismo sigurno da li će nam se vještina koju želimo da steknemo nekada i isplatiti, jer ne znamo ni samo šta se tačno traži u našem kraju i koliko ćemo sreće imati. Zatim, prednost će uvjek imati neko ko pored znanja i vještina, ima i iskustvo i ko je mlađi i fleksibilniji sa obavezama. Treće, dodatno i kvalitetno obrazovanje košta i to ne samo novaca, već i živaca, vremena i energije, kojih sa godinama imamo sve manje.

Međutim, ne bi trebalo ipak da oklijevate u svojim naporima da naučite nešto novo. Navešćemo glavne razloge kako i zašto.

Radno doba se produžava skoro do 70. godina

Kako god se okrene, moraćemo svi da radimo do svoje sedamdesete godine, ko preživi. I zato nikada nije kasno, pa makar i sa četrdeset godina da počnete da učite nešto novo. Uložićete godinu ili dvije, ali će vam se možda isplatiti nakon par godina, a moraćete da radite barem još 15 ili dvadeset godina. Sve u svemu, nije kasno, i najbolje je da počnete odmah.

Izaberite nešto što vam je koliko toliko zanimljivo

Ma koliko da se trudili da nešto naučite, potrebni su vam volja i odricanje. Potrebna je jaka motivacija, i stoga je ipak bolje da odaberete nešto što vam je, koliko toliko, zanimljivo, jer nećete daleko odmaći ako vam se ne sviđa predmet učenja. Pa makar i u slučaju da vam se učenje u budućnosti ne isplati, barem ćete imati novi hobi i zanimaciju.

Nije svaka vještina bitna

Nemojte da učite bilo šta, već samo ono što je traženo na tržištu. Zato se, prije nego što se za nešto odlučite, dobro raspitajte koliko je i šta traženo i korisno, jer se nekada može desiti da vi mislite ili ste načuli od raznih hvalisavaca da je nešto isplativo, a uopšte ne mora da bude tako.

Nikada ne znate šta se može desiti u budućnosti

Nije sve izgubljeno. Ako niste imali sreće do sada, to ne mora da znači da će se tako nastaviti i u budućnosti. Možda vam se ukaže dobra prilika. Stoga ne odustajte prije vremena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *