Banka Engleske pravi planove za slučaj proglašenja škotske nezavisnosti

Guverner Banke Engleske Mark Karni je odbio da pojasni o kojim konkretnim opcijama Banka razmišlja u slučaju proglašenja nezavisnosti Škotske od Velike Britanije, ali je priznao da spor između škotskih i britanskih vlasti o budućnosti funte može da izazove finansijsku nestabilnost.

Bankarski eksperti i kompanije poput UBS još su ranije upozorili da bi glasanje za otcjepljenje 18. septembra moglo dovesti do masovnog povlačenja funte iz škotskih banki od strane investitora koji žele da zaštite svoj novac.

Stručnjaci za Ustave očekuju da će, ako Škotska povrati svoju nezavisnost, premijer Dejvid Kameron morati da hitno da izjavu o budućnosti funte sterlinga i Velike Britanije, kako bi primirio tržišta i spriječio napad na aktuelnu britansku valutu od strane špekulanata. Guverner Karni je po prvi put u javnosti juče objelodanio da Banka Engleske razmatra opcije za adekvatnu finansijsku zaštitu u slučaju otcjepljenja. On je takođe istakao da će u slučaju većinksog glasanja Škota za opciju otcjepljenja Banka Engleske svakako brinuti i o monetarnoj stabilnosti Škotske još 18. mjeseci po završetku glasanja, jer je toliko u zakonskoj obavezi. 

Check Also

Bank of America: Do 2028. Kina postaje najveća svjetska ekonomija

Ekonomistkinja iz Bank of America Helen Kiao, rekla je da Kina ima dobre šanse da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *