Telekom Austrija gubi 359 miliona eura

Dodajte komentar

Kompanija Telekom Austrija (TA) u drugom tromjesečju ove godine poslovala je s gubitkom od 359 miliona eura.

Kompanija je imala gubitke zbog otpisa u filijali u Bugarskoj i neočekivanog računovodstvenog troška u segmentu fiksne telefonije na matičnom austrijskom tržištu.

Novi računovodstveni softver otkrio je previsoku procjenu prihoda po neispostavljenim računima u dijelu fiksne telefonije na austrijskom tržištu, što je rezultiralo jednokratnim odbitkom od prihoda u iznosu od 48 miliona eura i srezalo neto dobit za 28 miliona eura, navode u TA.

Dodatno je kompanija u junu otpisala 400 miliona eura u bugarskoj filijali, tako da je zbog te dvije stavke ovaj austrijski operater zaključio drugo tromjesečje s neto gubitkom od 359 miliona eura.

Prihodi su u istom kvartalu smanjeni osam odsto i iznosili su 963 miliona eura. Kompanija je snizila očekivanja za 2014. i sada prognozira pad prihoda umuesto za 3,0, za 3,5 odsto.

Isti izvor podsjeća da je prošlog mjeseca Telekom Austriju preuzeo Amerika Movil u vlasništvu meksičkog milijardera Karlosa Slima. Rojters navoda da Slim namjerava da iskoristi TA kao platformu za ekspanziju u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *