MI5: Dobrotvori obavijeni velom tajne

Dodajte komentar

Da li je već trebalo da znamo za njih? Vjerovatno ne ukoliko nismo bili jedan od njihovih članova. Dobrotvorna ustanova koja je obavijena većim velom tajne od same britanske službe bezbjednosti, postoji godinama i prikuplja novac za izdržavanje i podršku obavještajnim agentima povrijeđenim za vrijeme vršenja službene dužnosti.

Do sada su održavali rasprodaje knjiga, takmičenja i turnire u snukeru, kao i igre na sreću ali sve to u skladu sa prirodom njihovog posla. Svi događaji bili su interni i klasifikovani kao strogo povjerljivi, daleko od očiju šire javnosti.

Prikupljen novac i donacije najviše su odlazile kao pomoć invalidima i povređenima na dužnosti, za obavljanje poslova koje su vršili za MI5, britansku kontraobavještajnu i bezbjednosnu agenciju. Porast donacija u prethodnih nekoliko godina ubijedio je MI5 da prijavi fond Dobrotvornoj komisiji Engleske i Velsa. Fond ne bi bio finansiran od strane poreskih obveznika ali bi bio otvoren za javne donacije.

Međutim, kada je princ Čarls zatražio da novac prikupljen od premijere filma o Džejmsu Bondu „Skyfall“ iz 2012. godine ode u fond MI5, tajnu obavještajnu službu (MI6) i Državni komunikacioni štab (GCHQ) i ovaj kartel je takođe primio donaciju.

Postavlja se pitanje koliko mi zapravo znamo? Ne mnogo. Organizacija je registrovana 4. juna ali na spisku ne postoji njihova e-mail adresa, zvanična internet stranica, kao ni broj telefona. Znamo samo da poštansku adresu dijele zajedno sa MI5.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *