Koliko zarađuju vrhunske sportistkinje

Dodajte komentar

Ruska teniserka Maria Sharapova najplaćenija je sportistkinja na svijetu, po sponzorskim ugovorima, objavio je magazin Forbes. Na istoj listi srpska teniserka Ana Ivanović je na devetom mjestu.

Sharapova je od juna 2013. do juna ove godine od sponzora dobila 22 miliona dolara.

Ruskinja je prošle godine imala velikih problema sa povredom, u drugom dijelu sezone odigrala je samo jedan meč, ali je to nije spriječilo da se desetu godinu zaredom nađe na čelu liste. Razlog tome je što je na turnirima zaradila 2,4 miliona, dok je čitava 22 miliona dolara zaradila od sponzorstava. Ono što je čini najplaćenijom je i to da je već godinama promoter kompanija kao što su Nike, Porsche, Samsung Electronics, Evian i Head.

Na prva tri mjesta među sportistkinjama koje sponzori najviše vole nalaze se očekivano teniserke, a Sharapovu slede Kineskinja Li Na sa 18 miliona dolara (ukupno sa turnirima 23,6) i Serena Williams, sa 11 miliona. Kod Serene je interesantno što je isti novac ’osvojila’ u proteklih godinu dana i na turnirima.

Međutim, više od Serene od sponzora je zaradila Kim Yuna, korejska srebrna klizačica koja je u toj zemlji prava zvijezda, što joj je obezbijedilo ugovor sa južnokorejskim SK Telecomom i 16 miliona dolara u protekloj godini.

Na listi se nalazi i srpska teniserka Ana Ivanović koja je na 9. mjestu, sa ukupnom zaradom od 6,4 miliona dolara, od čega je pet miliona od sponzora. Pored njenih teniskih uspjeha, Forbes navodi i da je 2010. godine Ivanović potpisala ’doživotni’ ugovor sa Adidasom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *