Jednostavne ideje koje su donijele milione

Dodajte komentar

Mnoge ideje donosile su milione svojim tvorcima, ali su fascinantnije one koje su vrlo jednostavne. Ovo su neke od tih jednostavnih ideja koje su obogatile one koji su došli do njih.

Ćebe

Specijalno ćebe koje možete navući na rukave palo je na um Geriju Klegu kada je jedne ledene noći gledao televiziju ušavši u vreću za spavanje. Ali smetalo mu je to što mora da izvlači ruku iz toplog da bi dohvatio daljinac i mijenjao kanale. Tada je došao na ideju, i njegova majka je sašila prvih nekoliko prototipova. Posle samo pet godina ostvarivao je promet od sedam miliona dolara godišnje.

Crveni đon

Tara Haton (16) iz Irske, kao i mnoge njene vršnjakinje, obožavala je modu, ali nije imala početni kapital da bi pravila svoje modele. Kada je bila kod rođake u Španiji na vjenčanju, kupila je nove cipele. Odlijepila je naljepnicu sa đonova, ali su joj se crvene konfete lijepile za đonove.

Rođak je upitao da li su to skupocjene cipele “lubuton”, i ona je došla na ideju. Dizajnirala je crvenu naljepnicu koja se može zalijepiti na đonove cipela sa visokim potpeticama. Uskoro je otvorila svoju firmu pod imenom “Roso Solini”. Posle dve godine počela je da snabdijeva kupce iz 23 zemlje.

Kamenje kao ljubimac

Još 70-ih Geri Dal je osmislio koncept držanja kamenja kao ljubimaca. Posle kraćeg razmišljanja, zaključio je da ljubimce ne čini specijalnim to koje su vrste ni šta rade. Po njegovom mišljenju, ljudima je bilo važno samo da imaju nekog ljubimca, bilo šta. I tako mu je pala na pamet ideja da kamenje proglasi za kućnog ljubimca.

Prodao je preko pet miliona kamenja za šest mjeseci, po cijeni od četiri dolara. Gotovo preko noći je postao milioner, prenosi Blic.

T – majce

Ako bi vam neko rekao da biste mogli da se obogatite ako nosite obične majice, vjerovatno biste pomislili da je to nemoguće, jer ih cio svet već nosi. Međutim, Džejson Sedler je čovjek koji je došao na ideju da se plaća ako nosite majicu, kada je postavio sajt “iwearyourshirt.com” 2009. godine.

Ideja se sastoji u tome da svakog dana Sedler obuče majicu sa logom druge kompanije, a potom promoviše tu kompaniju preko društvenih mreža i u svakodnevnoj komunikaciji. Prvog dana nove godine Džejson je naplatio jedan dolar da bi obukao majicu sa određenom reklamom. Svakog narednog dana dizao je cenu za po jedan dolar, sve dok 31. decembra nošenje majice nije koštalo 365 dolara.

Ubijedio je nekoliko kompanija da uđu u posao sa njim i postigao veliki uspjeh. Čak je zaposlio nekoliko radnika. Procjenjuje se da zarađuje više od pola miliona dolara godišnje.

Kupovina domena

Ovo je svakako jedna od najvećih ideja, ali i najjednostavnijih. Početkom 90-ih, internet je bio tek u povoju. Nekolicina fanatika i ljudi preduzimljivog duha počeli su da kupuju jeftina imena domena u nadi da će njihova prodaja biti unosan posao u budućnosti, ukoliko internet zaživi.

Internet je itekako zaživio – postao je najvažniji izum moderne istorije i promijenio svijet zauvjek. Niko to bolje nije znao od Krisa Klarka, koji je kupio ime “pizza.com” za 20-ak dolara. I onda je čekao. Nedavno je prodao taj domen za 2,6 miliona dolara. Zar nije genijalno?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *