Die Presse: Austrijsko-srpski investitori prevarili Hypo banku?

Dodajte komentar

Bivši šef Raiffeisenbank International (RBI) Herbert Stepić i drugi investitori uzeli su od Hypo Alpe Adria banke za kupovinu nekretnina u Srbiji 19 miliona evra, od kojih dvije trećine nikada nije dospelo tamo, tvrdi bečki dnevnik Die Presse.

Austrijsko-srpski investitori pod kiparskom firmom Enthusa Ltd., među kojima su nekadašnji menadžeri RBI Stepić i Martin Schwedler uzeli su 2006., za kupovinu zemljišta, 145 hektara, uz autoput Beograd-Zagreb, samo četiri kilometara od beogradskog aerodroma, kredit u visini od 18,88 miliona eura kod Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurtu, prenosi SEEbiz.

Osam godina kasnije Hypo nije vidjela povratak niti jednog jedinog eura, naglašava Presse, čija istraga u Srbiji je pokazala da su investitori samo mali dio tih sredstava iskoristili za kupovinu zemljišta.

“Konkreno je svega 31 odsto dato na kupovinu zemljišta, kako proizilazi iz srpskih dokumenata u koje je list imao uvid. Ostale dvije trećine, 12 miliona eura, su, suprotno svrsi kredita, transferisani u of-šor zemlje ili korišćene za povratak kredita kod Raiffeisenbank u visini od milion eura. Svota od 2,2 miliona eura prebačena je na privatni račun Miloša Cicmila (vlasnika beogradskog hotela Evropa), odakle su potom nestala”, tvrdi Presse.

Zvanično je Hypo banka potvrdila samo da se slučaj kredita Enthusa istražuje uz pomoć advokata “prekogranično”.

O detaljima portparol Hypo banke Nikola Donig nije želio da govori uz napomenu da dosadašnja saznanja ne želi javno da komentariše.

Jedan neimenovani izvor u Hypo banci kaže da istrage daju povod za zaključak da je bilo transfera na of-šor i strane račune, piše Presse.

Takođe nezvanično je potvrđeno da Enthusa Hypo banci ne duguje samo 19 miliona eura, već sa kamatama dug iznosi 25 miliona eura.

Stepić je, u međuvremenu, istupio iz firme Enthusa, a i ranije nije držao direktno udio u tom preduzeći, već preko kiparskog Forceteh-a, čiji je bio 50-odsto vlasnik.

Druga polovina Enthusa bila je u vlasništvu srpske Eki Properties, iza koje su stajali, naglašava Presse, nekadašnji ministar privatizacije Srbije Aleksandar Vlahović, kao i Danko Đunić.

Presse ukazuje da vlasnici Eki Properties nisu poznati Hypo banci samo iz ovog slučaja, već drže i 50 odsto Euro Mall GmbH, koja je uzela kredit u dvocifrenoj milionskoj visini.

Što se tiče Enthusa upada u oči, naglasava Presse, što je od kupljenih 145 hektara zemljišta u Srbiji samo oko 70 odsto uknjiženo, a i teška promjena u građevinsko zemljište u toku je od pre dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *