EPCG treba da finansira drugi blok TE?

Dodajte komentar

Početak izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja zavisi od više faktora, a prije svega od izbora načina finansiranja i izbora potencijalnog partnera, kazao je za Dan ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

„Akcionari Elektroprivrede mogu se odlučiti za finansiranje sopstvenim sredstvima ili za kredit isporučioca opreme, bez traženja partnera u projektu ili sa partnerom. Prva opcija bi bila najpovoljnija sa stanovišta skraćenja rokova za pripremne radnje, ali i druge dvije opcije imaju svojih prednosti, zbog čega treba sačekati konačnu odluku odbora direktora. Projektom je predviđeno da izgradnja drugog bloka raje tri godine od potpisivanja ugovora“, istakao je Kavarić.

Kavarić je između ostalog saopštio da su „dobili precizna ubjeđenja da će hrvatska strana izdati neophodne tehničke uslove“ koji će kompaniji Terna omogućiti dobijanje dozvole za realizaciju podmorskog kabla.

„U duhu partnerstva i dobrosusjedske saradnje, pitanje koje se odnosi na trasiranje kabla tema je svih naših državnih susreta sa hrvatskim zvaničnicima i Vlada kroz stalnu kominikaciju i sa hrvatskim institucijama, i sa strateškim partnerima, činimo sve da damo puni doprinos za uspješnu realizaciju prijekta. Imamo podršku Evropske komisije i evropskog komesara za energetiku Gintera Otingera. Dio projekta koj realizuje crnogorska strana odvija se zadovoljavajućom dinamikom“, naglasio je ministar ekonomije.

Prema njegovim riječima nastojanje Vade je da aktivno učestvuje u svakom projektu kojim se može izvršiti gasifikacija Crne Gore.

„Zbog malog tržišta i nepostojanja gasne infrastrukture, naša zemlja ne predstavlja cilj razvoja bilo kojeg projekta gasifikacije. Međutim, nastojimo da sa drugim zemljama regiona realizujemo infrastrukturne projekte vezane za gas, koji bi mogli proći kroz Crnu Goru. U tom smislu, u Azerbejdžanu je potpisan memorandum o razumijevanju, prema kojem bi TAP odnosno njegov krak Jadransko-jonski gasovod (IAP) prolazio kroz Crnu Goru i time bismo pokazali da smo sa zemljama regiona spremni da taj projekat dovedemo do kraja“, istakao je Kavarić.

In je govoreći o projektu Južni tok, rekao da se Crna Gora ne nalazi direktno na koridoru tog gasovoda, tako da do sada nije učestvovala u potpisivanju međudržavnih sporazuma koji bi podržali njegovu izgradnju.

„Bilo je razgovora na tu temu sa predstavnicima Gasproma, ali formalnu ponudu nismo dobili“, kazao je Kavrić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *