Argentina spas traži u patriotizmu

Dodajte komentar

Nakon poraza od hedge fondova, što je zemlju otjeralo u stečaj, argentinske vlasti igraju na kartu patriotizma. Trezveni glasovi su rijetki.

„Argentina podnijela zahtjev za članstvom u Evropskoj uniji!“ ovako je jedan njemački satirični časopis, aludirajući na finansijsku krizu u Evropi, prokomentisao vijest o državnom bankrotu južnoameričke zemlje. No ono čemu se stanovnici Starog kontinenta mogu u međuvremenu smijati, u Argentini trenutno ne zabavlja nikoga.

Patriotizam kao politički adut

Umjesto toga u ovom teškim trenucima Argentinci i njihovo političko vođstvo posežu za patriotizmom. Ponos na domovinu je u Argenitini i inače omiljeno oružje vladajućih u trenucima nacionalnih kriza u što se svakako može ubrojiti i ova aktualna finansijska. Stoga i ne čudi podrška koju argentinska vlada u borbi protiv omraženih hedge fondova, uživa u narodu. „Naš patriotizam se zasniva na sljedećoj zabludi: mi smo uvjereni da smo najbolji na svijetu. I s obzirom da to nema veze s realnošću, optužimo jednostavno neke velike i tajnovite sile koja nas spriječavaju u tome da budemo ono što jesmo: najbolji na svijetu“, kaže istoričar Luis Alberto Romero koji se već godinama bavi fenomenom argentinskog patriotizma. I u borbi protiv američkih fondova koji 2005. i 2010. nisu pristali na oprost dijela duga Argentini i sad su svoje pravo na odštetu izborili pred jednim američkim sudom, Vlada koristi patriotizam. „Sloboda ili lešinari“, stoji na plakatima kojima predsjednica Cristina Fernández de Kirchner i njeni ministri narodu daju do znanja tko su pravi krivci za nevolje u kojima se društvo nalazi.

Isprobani trik

Vlasti u Argenitini su jednom već posegle za tim trikom. U četrdesetim godinama prošlog vijeka kada su se američke vlasti protivile usponu Juana Perona, vladajući su zemlju preplavili plakatima koje su građane stavljale pred izbor: Ili mi ili oni. Što je funkcionisalo prije gotovo 70 godina, funkcioniše i danas. Nacionalističko crno-bijelo razmišljanje dovodi do toga da kritičari rada Vlade ili opozicija nemaju izgleda konstruktivno kritikovati vlast. „Kritičari se odmah nađu u klopci kao što je to već nedavno bio slučaj prilikom naciionalizovanja naftne kompanije YPF. Misle kako ne smiju biti protiv domovine i nacionalnih interesa“, kaže istoričar Romero. Čak i mediji naklonjeni opoziciji preuzimaju patriotski rječnik medija na državnoj liniji i tako npr. govore o „lešinarskim fondovima“. Demonstrativni patriotizam trenutno ima dobru prođu.

Sjećanje na Falklandski rat

Mnogima se međutim od ovakvih izliva patriotizma i sijanja mržnja protiv „imperijalizma“ ledi krv u žilama. „Mislim da je ovakva vrsta patriotizma svoj najgori oblik pokazala prije 30-tak godina tokom rata za Falklandska ostrva.“, kaže Romero. Vlada u međuvremenu najavljuje borbu protiv međunarodnih fondova. Pravnim sredstvima. Međunarodno se položaj Argentine time ne poboljšava. Ali su barem nacionalni osjećaji na mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *