Teška vremena za zapadne firme u Kini

Dodajte komentar

Kineska vlada vrši pritisak na strane kompanije: pretresene su kancelarije Majkrosofta, optužen direktor Glakso Smit Klajna, a njemačkim proizvođačima automobila se prebacuje manipulacije cijenama, piše Dojče vele

Za Horsta Lehela, stručnjaka za Kinu u Frankfurtskoj školi finansija i menadžmenta, sve to nije akumulacija slučajnosti: “Stvari takvih dimenzije su rijetko slučajnost. Ja to više vidim u kontekstu kampanje protiv korupcije.”

Nekoliko istaknutih političara su već bili žrtve te kampanje. Ono što multinacionalne kompanije trenutno doživljavaju, je ista kampanja na ekonomskom polju, smatra Lehel.

U slučaju britanske farmaceutske kompanije Glakso Smit Klajn, izgleda ima jakih dokaza za sistem podmićivanja u Kini. U Majkrosoftu, još uvijek se ne zna u kom pravcu idu optužbe. Njemačkim proizvođačima automobila se prebacuje navodna zloupotreba pozicije na tržištu i preskupi rezervni dijelovi.

Zloupotreba monopola?

Kineska vlada izgleda smatra izuzetno nepravednim kada su cijene u Kini veće u odnosu na druge države i kada se monopolom stiče profit”, kaže Ferdinand Dudenhofer. On je potvrdio da su cijene optuženih proizvođača automobila u Kini veće nego na drugim tržištima.

Neki proizvođači su odmah reagovali i snizili cijene, posebno za luksznije tipove. Audi je krajem jula najavio da će i do 38 odsto smanjiti rezervnih dijelova u Kini. Znači li to da ipak ima istine u optužbama? “Šta to znači kada Kinezi kažu da su dijelovi preskupi? Koje mjerilo se uzima za cijenu? Samo ponuda i potražnja na tržištu određuju cijenu. Ako proizvođači bez prljavih igara mogu da sprovode ove cijene na tržištu, onda je sve ispravno,” kaže Lehel.

O tome da li je bilo prljavih igara, odlučuju odgovarajuće institucije u Kini. Prema kineskom zakonu, kazne za zloupotrebu monopola mogu da idu i do 10 procenata obima prodaje. Puna saradnja sa kineskim vlastima može da smanji kaznu. To objašnjava zašto su kompanije zainteresovane da odmah osiguraju punu saradnju u istrazi.

Moćno kinesko tržište

Poslušnost moćnih korporacija u Kini ima veze sa važnošću kineskog tržišta. “Kina je za proizvođače automobila kao što je Folksvagen, postala egzistencijalno pitanje. Folksvagen bez Kine ne bi mogao da opstane”, kaže Dudenhofer sa Univerziteta Duizburg-Esen. To znaju i Kinezi. Kineska vlada sprema smjernice za budućnost.

Vremena u kojima su multinacionalne korporacije zarađivale bogatstva u Kini, izgleda su prošla. Ekspert za Kinu, Lehel međutim ne vjeruje da su se kompanija našle zamci, i da su suviše zavisne od kineskog tržišta: “To je, naravno, jasno da će Kina nastaviti da bude brzo rastuće tržište. Njemačke kompanije i dalje treba da budu aktivne u Kini i da trebalo bi da prošire svoje aktivnosti.” Lehel takođe samtra da njemačke kompanije ne moraju da se plaše kampanje protiv korupcije, jer to prosto nije dio standarda njemačkog poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *