Po bogatstvu smo na 71. mjestu

Dodajte komentar

Prema podacima o bruto društevnom proizvodu BDP po stanovniku koje je za prošlu godinu objavila Svjetska banka, najbogatija država svijeta i dalje je Luksemburg, a Crna Gora zauzima 71. mjesto. Na listi se nalazi 215 država i zasebnih upravnih regija iz cijelog svijeta.

Listu 10 zemalja sa najvećim BDP po stanovniku predvode Luksemburg (111.162 američkih dolara po stanovniku), Norveška (100.819 dolara) i Katar (93.352 dolara), Makao (91.376 dolara), Švajcarska (80.528 dolara). Slijede Australija (67.468 dolara), Danska (58.930 dolara), Švedska (58.164 dolara), Singapur (55.182 dolara) i SAD (53.143 dolara), prenosi index.hr.

Crna Gora je zauzela 71. mjesto, a u 2013. godini je imala BDP po stanovniku od 7.126 dolara.

Što se tiče zemalja u regionu, za Sloveniju podataka za 2013. godinu nema, Hrvatska zauzima najbolju poziciju (46. mjesto – 13.530 dolara), slijede Srbija (79. mjesto – 5.935 dolara) i Bosna i Hercegovina (91. mjesto – 4.656 dolara).

Evo i 10 najbogatijih…

1. Luksemburg 

Iako je površinom i brojem stanovnika (nešto više od pola miliona) Luksemburg tek mala evropska država, gledano prema razvijenosti i snazi ekonomije Luksemburg je pravi div. Iako su u zemlji razvijene sve privredne grane, uključujući i industriju teških metala, svoj privredni uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje vrlo razvijenom finansijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška

Ekonomski div Skandinavije, Norveška je primjer miješane ekonomije, a vrlo moćna privreda sagrađena je na eksploataciji i izvozu nafte i plina. Druge važne grane industrije uključuju ribarstvo, prevoz, preradu hrane, brodogradnju, metalurgiju, hemijsku industriju, rudarstvo te drvnu i papirnu industriju.

3. Katar

Osnov katarskog bogatstva leži u velikim zalihama nafte i zemnog gasa. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od ekonomskih sila, ova arapska zemlja pokušava da smanji svoju zavisnost od zaliha nafte te se usmjerila i na razvoj visoke tehnologije. Posljednjih godina se ulaže i u razvoj turizma.

4. Makao

Zasebna upravna regija Makao je kineski kockarski raj. Makao, koji broji tek nešto više od pola miliona stanovnika, jedino je mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svjetski poznatu kockarsku meku Las Vegas – i to za čak sedam puta prema prošlogodišnjim podacima. Osim (kockarskog) turizma, Makao ima i razvijenu tekstilnu te elektronsku industriju, kao i bankarstvo. Naime, Makao je jedan od svjetski poznatih prekomorskih (offshore) finansijskih centara, te poreski raj.

5. Švajcarska

Švajcarska je u svijetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, meka elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektronsku te farmaceutsku industriju.

6. Australija 

“Raj na drugoj strani svijeta”, Australija, svoj ekonosmki uspon zasniva na rudnim bogatstvima te razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su osnov izvoza. Australijsku ekonomiju odlikuju visok rast, nizak stepen inflacije te ekonomija zasnovana na niskim kamatnim stopama.

7. Danska 

Moderna tržišna ekonomija Danske uveliko zavisi od vanjske trgovine i izvoza. Najmanja nordijska zemlja poznata po visokom životnom standardu. Ima snažnu riblju industriju i trgovačku flotu. Glavna područja djelatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, hemikalije, mašine, metalni proizvodi, elektronska oprema i transportna sredstva i pivo te papir i proizvodi od drva. Turizam je takođe važna privredna djelatnost.

8. Švedska 

Švedska ekonomija se zasniva na spoljnoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektronske i komunikacijske opreme, drvna industrija te metalurška industrija. Baza ekonomije su privatne kompanije, dok je udio kompanija u javnom, odnosno državnom vlasništvu zanemariv.

9. Singapur

Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država svijeta. Bogatstvo ovog “Azijskog tigra” zasniva se na trgovini, industriji elektronike te finansijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD 

Jedna od najuticajnijih i najmoćnijih zemalja svijeta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva te ogromnim prirodnim resursima uspijeva da bude u samom svjetskom vrhu u skoro svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja svijeta kad je riječ o naučnim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, avioni, biotehnika, medicina…), a Silicijumska dolina je područje sa najvišom koncentracijom visokotehnoloških kompanija u svijetu. Važna grana američke privrede je i finansijski sektor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *