Wireless punjači korak bliže stvarnosti

Dodajte komentar

Smiješna stvar sa pametnim telefonima jest da, koliko god nam omogućavaju mobilnost, ipak se osjećamo na neki način vezanima. Trajanje baterije nije beskonačno i svako malo smo prisiljeni napuniti ih.

 Postoje i maske za telefone koje su istovremeno i punjači, ali oni su samo malo trajniji od klasičnih baterija. Postoje i ploče za punjenje, ali telefon i dalje mora biti stacionaran i priključen na ploču.

Međutim, zahvaljujući otkriću Meredith Perry iz kompanije uBeam, možda ćemo zaista moći koristiti telefone bez punjača.

Tehnologija koju koristi uBeam pretvara elektricitet u zvuk i šalje ga ultrazvukom kroz vazduh. Prijemnik hvata te talase i pretvara nazad u elektricitet koji daje struju uređajima u prostoriji. Doduše, ne može prolaziti kroz zidove, ali to nam i dalje omogućava da radimo bilo što po prostoriji dok se telefon puni.

uBeam je najavio prvi potpuno funkcionalan prototip koji se radi za krajnje korisnike. Punjači, 5 milimetara debeli, mogu biti neupadljivo pričvršćeni za zid, a prijemnici na uređaje koje  treba puniti.

Perry se nada da će uBeam proizvodi kroz sljedeće dvije godine završiti u prodavnicama. Kompanija radi na manjim verzijama za kućnu upotrebu, kao i na većim, industrijskim verzijama koje se mogu koristiti na, recimo, aerodromima.

– Nikad više vam neće trebati kabal niti međunarodni adapteri. U lokalnim kafićima će uz slobodan Wi-Fi biti i slobodan uBeam. – izjavila je Perry za New York Times.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *