Sprema li Evropa odgovor Rusiji?

Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter smatra da je nakon što je Rusija zabranila uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU “neophodan evropski odgovor”.

Prethodno su Savez poljoprivrednika i Poljoprivredna komora Austrije zatražile obeštećenje zbog izostanka izvoza u Rusiju za austrijske seljake.

Ruprehter je, u izjavi austrijskom radiju “Oe1”, kazao da je neophodno da Evropska komisija nađe rešenje.

“Komisija će dati odgovarajuće predloge. 28 individualnih mera u 28 država članice nije ispravno. Savjet EU se odlučio za sankcije, i to je za poštovanje, ali sada ne mogu oni, koji imaju štetu, biti ostavljeni na cjedilu”, naglasio je ministar.

Prošle godine je Austrija u Rusiju izvezla poljoprivredne proizvode u vrijednosti od oko 238 miliona eura, od čega bi polovina mogla sada otpasti zbog zabrane uvoza Moskve. U prošloj godini ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Austrije dostigao je vrijednost od skoro 10 milijardi eura.

Posebno kod izvoza svinjskog mesa je rusko tržište značajno za austrijske poljoprivrednike, ukazuje Hans Šiderer iz “Svinjske berze”.

On je rekao da su na rusko tržište izvezeni proizvodi koji na evropskom tržištu ne bi mogli da se plasiraju, kao što je posebno masno meso.

Štete po austrijske proizvođače svinjskog mesa, prema njegovoj procjeni, mogla bi biti do milion eura nedeljno.

Predstavnik Privredne komore Austrije u Moskvi Ditmar Felner ukazuje da će austrijski proizvođači morati da traže druga tržišta ili da smanje svoju proizvodnju.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *