ECB zadržao kamatne stope rekordno niskima

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) zadržat će kamatne stope u eurozoni na rekordno niskom nivou kroz naredno vremensko razdoblje, izjavio je danas njen predsjednik Mario Draghi, te upozorio da bi geopolitičke napetosti mogle imati negativan uticaj na ekonomiju.

ECB je nakon svog današnjeg redovnog zasjedanja saopštio da će ključna kamatna stopa za refinansiranje u eurozoni ostati na 0,15 posto, kao što se i očekivalo.

Na novinskoj konferenciji nakon zasjedanja, Draghi je kazao da je ECB ′jednoglasno predan korištenju nekonvencionalnih monetarnih politika′ kako bi suzbio prijetnju od niske inflacije u eurozoni podsticajem ekonomskog rasta.

“ECB poduzima intenzivne pripremne radnje za pokretanje programa kupovine imovine u sklopu programa kvantitativnog popuštanja monetarne politike”, najavio je danas Draghi.

Osvrnuvši se na sve dublju krizu između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine, kao i sukoba na Bliskom istoku, Draghi je upozorio da oboje predstavlja prijetnju za ekonomiju eurozone, te da će usporiti oporavak iz recesije.

„Pojačani geopolitički rizici, kao i razvoj situacije na tržištima u nastajanju, potencijalno bi mogli negativno uticati na ekonomske uslove”, izjavio je Draghi.

Takođe, Draghi je napomenuo da Italija mora nastaviti sa strukturnim reformama kako bi potaknula privatne investicije u toj trećoj po veličini ekonomiji eurozone.

Nizak nivo privatnih investicija, kako je kazao, upravo je i razlogom potonuća Italije u drugom ovogodišnjem tromjesečju ponovno u recesiju.

Preliminarne procjene državnog statističkog biroa juče su pokazale da su se u drugom tromjesečju aktivnosti u italijanskoj ekonomiji smanjile 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Time je ekonomija zabilježila pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom, što odgovara tehničkoj definiciji recesije.

„Uopštena neizvjesnost, koju kreira nedostatak strukturnih reformi, obeshrabruje investicije”, ustvrdio je Draghi. Napomenuo je i da kompanije mjesecima čekaju na odobrenja za nove investicije.

„To nema veze s monetarnom politikom. Riječ je uglavnom o izostanku strukturnih reformi”, kaže, između ostaloga, Draghi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *