Šta pitati kandidata za posao?

Dodajte komentar

Chris Copeland, autor sa Linkedina, je tokom posljednje decenije obavio više stotina intervjua za posao. Razgovarao je sa svima od volontera i stažera do kandidata za najviše rukovodeće položaje.To ga je inspirisalo da osmisli pitanje koje će mu je olakšati traganje za najboljim kadrom. On sve privrednike savjetuje da kandidatima za posao postave pitanje: Koja je vaša ludost?

Na prvi pogled to pitanja nema nikakve veze sa sposobnošću osobe da izvršava svoje zadatke. Međutim, kako Copeland tvrdi odgovor na ovo pitanje može da odredi da li će kandidat biti uspješan.Evo objašnjenja zašto to treba da uradite.

Pitanje je krajnje neočekivano. Gotovo svi kandidati unaprijed pripreme odgovore na pitanja za koja vjeruju da će biti postavljena. Kompanije postavljaju slična pitanja koja u izvjesnoj mjeri prilagode svom poslu. Neočekivano je kada vam neko postavi pitanje da li ste nečim opsjednuti ili da li ste neurotični. Ali današnji biznis je nepredvidiv tj. često se dešavaju stvari koje su neplanirane. Ako kandidati ne mogu da se snađu sa malo drugačijim pitanjem teško da će se snaći i u biznisu.

Odgovor na pitanje otkriva samosvijest kandidata. Jedna je stvar kako će kandidati da razumiju pitanje, a sasvim druga da li će na to pitanje iskreno da odgovore. Suština ovog pitanja je da od kandidta zahtijeva iskrenost i otvorenost, za koju mnogi nisu spremni, naročito ne pred nepoznatim ljudima. Istina je da svi imamo neku svoju ludost. Oni koji su to prihvatili biće dobri zaposleni.

Na kraju krajeva mnogi su kvalifikovani da obavljaju neki posao, ali za uspjeh je potrebno više, potrebno je pronaći ljude koji žele da pobjede. To su oni koji umiju da se prilagode, da rješavaju izazove i imaju svoju strast. Kada nađete tog nekog ko je spoznao svoju „ludost“, ko je tu ludost prihvatio i bez straha je podijelio sa vama pronašli ste nekog ko će biti na vašoj strani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *