Radnici "Pobjede" od danas nezaposleni

Dodajte komentar

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, zaposleni u novinsko-izdavačkom preduzeću Pobjeda danas će zvanično dobiti otkaze i moraće da se prijave na biro rada.

Jedan broj radnika, za čijim radnim mjestom se ukaže potreba, biće pozvani da se vrate na posao od četvrtka, a plate će im biti 190 eura.

Radni odnos zaposlenima u Pobjedi zvanično prestaje paralelno sa održavanjem pripremnog ročišta za uvođenje stečaja u to preduzeće, koje je zakazano za danas u podgoričkom Privrednom sudu.

Postupajući sudija u tom predmetu je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, koji će zbog održavanja ročišta prekinuti godišnji odmor. Taj sud zvanično ne radi do 1. septembra.

Zahtjev za uvođenje stečaja u Pobjedu podnijela je Poreska uprava zbog duga od 1,15 miliona eura.

Izvršni direktor Pobjede Lav Lajović je rekao da će novine izlaziti svakog dana i da svi radnici neće ići kući.

Poreski obveznici će nakon uvođenja stečaja izdavačkom preduzeću Pobjeda morati da plate 5,07 miliona eura kredita, za koje je Vlada dala garancije, što je nedavno potvrđeno iz Ministarstva finansija. Garancije su date za kredite kod Erste banke u iznosu od 3,5 miliona eura, koji još nije počeo da se otplaćuje, a garancije su izdate u julu 2010. Takođe, Pobjeda ima i kredit kod Sosijete ženeral banke u iznosu od 2,97 miliona eura, koji je djelimično otplaćen i ostalo je da se vrati još 1,57 miliona eura.

Kapital tog preduzeća procijenjen je na minus osam miliona eura, a akumulirani gubitak je 26,23 miliona.

Vlada je prošle godine preuzela 2,8 miliona eura duga Pobjede za poreze i doprinose, a zauzvratje postala vlasnik zgrade tog preduzeća i lokacije na kojoj se nalazi objekat. Vlasnik 86 odsto akcija Pobjede je država.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *