Šest zabluda o liderima

Dodajte komentar

Živimo u vremenu koji zahtijeva brza rješenja. Dobri menadžeri su danas cijenjeniji, a i plaćeniji nego ikada prije. To su oni koji su sa svojim zaposlenima izgradili odnos povjerenja i poštovanja. Za njih su možda najkarekterističnije dvije sposobnosti: visoko razvijene interpersonalne vještine i sposobnost rada na različitim nivoima.

Međutim za menadžere i lidere vezane su i neke zablude. Mark Sanborn, pisac knjiga o uspjehu, tvrdi: „Odrastao sam , kao i većina ostalih prihvatajući stvari zdravo za gotovo. Tek kada sam počeo da proučavam uspjeh i liderstvo, shvatio sam da su neke stvari u koje sam vjerovao samo mitovi“. Ovo je šest mitova o liderstvu i objašnjenje zašto nisu tačni.

Svi menadžeri su lideri

Istina je da to nije nužno tako. Neki menadžeri jesu lideri, a drugi nisu. Menadžment obuhvata rukovodstvo, ali ova dva pojma nisu sinonimi. Rukovodioci su dobri u organizaciji posla, kontroli urađenog i monitoringu. Ali  dobar lider nije samo onaj koji rukovodi već je to onaj koji je svjestan da kompanija živ organizam koji treba da se mijenja, raste i poboljšava.

Neki su rođeni kao lideri

Istina je da čak i kad neko ima predispozicije, mora da nauči vještine liderstva,  ako želi da bude uspješan. Kad neko ima predispoziciju da postane uspješan košarkaš, on to neće ostvariti ako vrijedno ne trenira. Isti je slučaj i sa liderstvom, ako na tome ne radite nema uspjeha. Liderstvo može biti sakriveno u ljudima, ali ono što njih određuje je njihovo ponašanje, a ne njihove biološke predispozicije.

Lideri uvjek imaju prave odgovore

Istina je da lideri znaju da postave prava pitanja i znaju gde da pronađu prave odgovore. Loše je kad se menadžer pita za sve, kada zaposleni bez dozvole lidera ne smiju da preduzmu ni jedan korak. To ne samo da sprječava da zaposleni razmišljaju svojom glavom već i čini lidera manje produktivnim jer se stalno bavi tuđim pitanjima. Ali sa druge strane, bez radoznalosti nema dobrog liderstva. Ako lideri prestanu da traže odgovore, ostaće zarobljeni u vremenu i tržište će ih pregaziti. Važno je samo da lideri budu svjesni toga da ne moraju, a i ne mogu da znaju odgovore na sva pitanja, već treba da budu radoznali i da ih pronalaze.

Lideri su fokusirani

Istina je da lider treba da stvori zajednički fokus. Ako vaš tim nije fokusiran i usmjeren ka zajedničkom cilju, onda su šanse za uspjeh minimalne. Dobar lider zna da motiviše zaposlene i da ih navede da zajedno krenu ka cilju. On ne troši resurse radeći nešto što ga ne vodi ka uspjehu.

Lider su ambiciozni

Istina je da lider uvjek stremi većem dobru svih svojih zaposlenih. Nema ničeg lošeg u ambiciji, ali ona mora služiti svima. Kad je zahvaljujući vašoj ambiciznosti bolje zaposlenima, kolegama, klijentima, zajednici onda je to znak da ste dobar lider.

Svi mogu da budu lideri

Istina je da ne možete da postanete lider, ako nemate iskrenu želju da to postanete. Želja vas tjera da se poboljšate, da radite na sebi, da uvjek idete napred i stremite ka boljem. A to je sve ono što je neophodno za dobrog lidera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *