Danas ročište o KAP-u u Nikoziji

Dodajte komentar

Ročište po tužbi En plus grupe protiv Kombinata aluminijuma Podgorica KAP zbog vraćanja duga od 44 miliona eura biće održano danas u Nikoziji, na Kipru. Suđenju će, kako je saopšteno Televiziji Crne Gore, prisustvovati i predstavnik kompanije “Uniprom”, koja je nedavno preuzela upravljanje kombinatom.

Prvo ročište u sporu koji je pred Okružnim sudom u Nikoziji protiv KAP-a pokrenula ruska En plus grupa, odgođeno je krajem jula zbog prikupljanja novih dokaza.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Mirjana Milić smatra da je odluka suda u Nikoziji o zabrani transakcije sa imovinom Kombinata aluminijuma Podgorica KAP u suprotnosti sa našim javnim poretkom.

Ročište po tužbi ruske EN plus grupe protiv KAP-a o povraćaju duga od 44 miliona eura biće održano danas u Okružnom sudu u Nikoziji. Pored punomoćnika KAP-a, ročištu će prisustvovati i advokat kompanije Uniprom, koja je preuzela upravljanje fabrikom, pišu Dnevne novine.

Komentarišući postupak koji se vodi na Kipru, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Mirjana Milić Dnevnim novinama je kazala da odluka suda u Nikoziji neće imati nikakvog uticaja na dalji tok stečajnog postupka.

“Svaka država sprovodi stečajni postupak na osnovu normi koje su javno-pravnog karaktera, a odluke stranih sudova se ne mogu priznati ako su u suprotnosti sa javnim poretkom. U suprotnom, to bi značilo da strani organ suspenduje pravni poredak države koja treba, navodno, da izvrši takvu odluku”, rekla je Milić.

Ona je istakla i da strani sud ne može suspendovati propise bilo koje države, niti će bilo koja država priznati stranu sudsku odluku koja je suprotna njenom javnom poretku.

Prema njenim riječima, pravila koja regulišu stečajni postupak su imperativnog karaktera i njih ne može suspendovati strana sudska odluka. Vrlo je vjerovatno, kako dodaje, da se u pravnoj stvari koju rješava sud u Nikoziji pokušalo koristiti procesno ovlašćenje sa motivom da se ostvari više prava od onih koja po Zakonu o stečaju pripadaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *