Apple na vlasitite dionice potrošio 34 milijarde dolara

Dodajte komentar

Uz nula posto kamata na novčanom tržištu i goleme zalihe gotovine na računima, američki finansijeri masovno su krenuli u otkup vlastitih dionica. Samo u ovoj godini, direktori kompanija koje sastavljaju indeks S&P 500 na vlastite dionice potrošili su 211 milijardi dolara.

Pojedinačno, najviše novca na svoje dionice potrošio je Apple. Od januara do marta ta je kompanija u svoje dionice uložila 18 milijardi dolara. Lani je za istu svrhu potrošeno 16 milijardi dolara.

Otkup dionica nije samo najbolji lijek protiv berzanskih padova, već se njime diže vrijednost stavke zarada po dionici u poslovnim knjigama dok se istovremeno na tržište slijeva svježi kapital.

Analitičari Wells Fargoa tvrde da postoji bezbroj boljih načina za raspolaganje viškom kapitala: „Otkup dionica je nekvalitetan način za povećanje prihoda u knjigama. Radije bi vidjeli kompanije čije poslovanje raste prihodima od prodaje, no kad privreda raste dva, dva i po posto morate učiniti sve da ostvarite što bolji rezultat“.

Appleovi otkupi dionica vrijedni 18 i 16 milijardi dolara dva su najveća pojedinačna otkupa od 1998., kada je počelo praćenje te statistike u S&P 500 indeksu. Otkupi su se dogodili nakon što se dionica ‘odbila’ sa 16-mjesečnog najnižeg nivoa u aprilu 2013. To je ujedno bilo najteže vrijeme za dioničare Applea.

Naime, prije neslavnog pada, Apple je krajem 2012. postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. No, uslijed zabrinutosti oko uspješnosti novih proizvoda i jačanja konkurencije dionice su pale čak 44 posto, pa su otkupi odigrali veliku ulogu u vraćanju povjerenja tržišta u dionice Applea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *