Portugal: 4,9 milijardi eura za spasavanje najveće banke

Dodajte komentar

Portugal će uložiti 4,9 milijardi eura u spasavanje svoje najveće banke, što je još jedan test otpornosti eurozone na novu bankarsku krizu, nekoliko mjeseci nakon što je Lisabon prestao da prima međunarodnu pomoć.

Spasavanje „Banke Esprito Santo“ /BES/ objavljeno je poslije razgovora između zvaničnika Portugala i EU tokom vikenda.

Prema planu, BES će biti podijeljena na „dobru banku“ pod imenom „Nova banka“ i „lošu banku“, koja će zadržati izlaganje problematičnim kompanijama iz poslovnog carsta „Esprito Santo“, kao i filijali iz Angole.

Gubitke loše banke preuzeće vlasnici akcija i dioničari, uključujući porodicu Esprito Santo, koja ima udio od 20 odsto, kao i francuska banka „Kredit agrikol“, koja ima udio od 14,6 odsto.

„Nova banka“ biće rekapitalizovana sa 4,9 milijardi eura iz specijalnog fonda koji je osnovan 2012. godine. Portugalska država pozajmiće fondu 4,4 milijardi eura. Sve štediše BES-a biće zaštićene, kao i njeni prioritetni akcionari.

Portugalska centralna banka, koja je prije nekoliko dana saopštila da bi BES mogla biti rekapitalizovana novcem privatnih investitora, saopštila je da neće biti trošenja državnog novca zato što će zajam biti privremen.

Portugal je prije nekoliko mjeseci okončao trogodišnji program primanja pomoći od 78 milijardi eura od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *