Počeo projekt koji će nam promijeniti živote

Dodajte komentar

Google je jedna od najvećih svjetskih kompanija koja želi omogućiti pristup internetu i ljudima na područjima na kojima internet nije dostupan putem posebnih balona koji će služiti kao internet pristupne tačke, razvijaju automobile bez vozača koji bi mogli biti budućnost prevoza i uveliko smanjiti broj saobraćajnih nesreća, a u posljednje vrijeme sve više ulažu u robotiku.

Pored navedenog, ova je kompanija nedavno najavila jedan od svojih najambicioznijih projekata (Baseline) kojeg su na nekim internet stranicama opisali kao ‘potragu za savršenim čovjekom’. Naime, u okviru ovog projekta Google, zajedno sa naučnicima s Dukea i Stanforda, želi saznati kako se ponaša ljudsko tijelo kada je u potpunosti zdravo, što bi moglo ‘dramatično unaprijediti modernu medicinu’.

U njihovom istraživanju učestvovaće (anonimni) volonteri te će naučnici, na osnovu prikupljenih zdravstvenih podataka, pokušati definisati zdravo stanje ljudskog tijela. Prikupljaće se podaci o metabolizmu, krvi, reakcijama na lijekove, otkucajima srca, proteinima itd., a svi će se ti podaci analizirati i porediti sa životnim stilom osoba, njihovim godinama, svakodnevnim navikama i drugim faktorima kako bi se pokušala dobiti što detaljnija slika njihovog zdravstvenog stanja.

Na The Guardianu napominju kako je jedan od problema današnje medicine što mnogi pacijenti često dolaze doktorima kada je stanje njihove bolesti već uznapredovalo, što uvelike otežava liječenje. Ako bi Google uspio definisati ‘zdravo stanje ljudskog tijela’, bilo bi puno lakše ranije uočiti opasne bolesti i pokušati ih izliječiti prije nego se pojave prvi simptomi, odnosno prije nego se razviju, prenosi Dnevnik.hr.

U ovom će istraživanju na početku učestvovati 175 volontera iz raznih dijelova SAD-a, a s vremenom će se ta brojka proširiti na oko 400 volontera – početna istraživanja počeće se ovog ljeta i povećavaće se do kraja godine, dok dugoročni plan obuhvata istraživanja duža od deset godina.

Treba napomenuti da će Baseline istraživanje biti pod striktnim pravilima američke vlade te Google neće imati pristup zdravstvenim podacima osoba koje učestvuju u istraživanju, a u ovoj kompaniji kažu da je njihov jedini cilj pomoći u medicinskim i naučnim istraživanjima koje će finansirati i u kojima će se koristiti njihovi inženjeri i veliki računarski resursi.

– See more at: http://tehnologija.me/poceo-projekt-koji-ce-nam-promijeniti-zivote/#sthash.PLnaKSy0.dpuf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *