Lizing u Srbiji u porastu

Lizing kompanije u Srbiji su u prvoj polovini 2014. zaključile nove ugovore vrijedne 141,6 miliona eura, što je 3,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije.

Kako se navodi, na lizing su se najviše finansirala putnička vozila, koja bilježe rast od 12,6 odsto, pa je ukupna vrijednost novozaključenih ugovora iznosila 53,4 miliona eura.

Ističe se da su povećanju plasmana lizing industrije najviše doprinijeli klijenti koji su i ranije imali sklopljene ugovore s lizing kućama i koji sada ulaze u obnovu voznog parka.

„Lizing ugovori se uglavnom sklapaju na pet godina, nakon čega se klijenti odlučuju da obnove vozni park i sklope nove ugovore. Kako je oko 2008. godine zabilježen izuzetno veliki broj sklopljenih ugovora koji su u prethodnom periodu istekli, klijenti se ove godine odlučuju za nove ugovore“, izjavila je Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Ona je istakla da je po njenom mišljenju, ponovno odlučivanje da se kupovina automobila finansira na lizing dokaz konkurentnosti tog vida finansiranja u odnosu na bankarske kredite, što se ne vidi samo kod kupovine putničkih vozila već i u drugim segmentima finansiranja. (capital.ba)

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *