Google opet pod istragom

Očigledno je da regulatorna tijela Evropske unije nimalo nisu zadovoljna načinom na koji Google distribuiše svoje usluge, stoga je na vidiku nova pravna bitka protiv monopola na tržištu.

Do sada je EU dva puta ozbiljnije „udarila“ na Google poslavši preko svoje regulatorne komisije dva obvezna upitnika na koje je najvrjednija svjetska kompanija morala odgovoriti 2011. i 2013. Radilo se o istragama vezanim uz monopol na tržištu, kao posljedica toga neke su se stvari doista počele mijenjati, pa je Google „modifikovao“ svoje poslovanje na području zemalja Evropske unije, najpoznatiji je, svakako, famozni „right to be forgotten“ zakon. Ni izbliza pravne zavrzlame nisu gotove, brojni analitičari koji su predvidjeli kako će se Evropska komisija i u budućnosti baviti Googleom očigledno su bili u pravu, jer je, prema pisanju Reutersa, na pomolu nova istraga, ovog puta vezana uz monopol na tržištu mobilnih uređaja i aplikacija.

Reutersovi su izvori, navodno, u posjedu novih upitnika koje je Evropska komisija odaslala na adrese za sada neimenovanih kompanija. Radi se o upitniku sa 40-tak pitanja, na koje kompanije moraju odgovoriti do početka septembra. Konkretno, spekuliše se da je Google „primorao“ kompanije da pristanu na uslove prema kojima će na sve uređaje s Androidom biti obaveza predinstaliranje određenog broja Googleovih aplikacija, ali i zabrana predinstalacije aplikacija, usluga ili servisa ostalih konkurenata Googlea i Androida. Preciznije podatke za sada Reuters nije objavio, no procurila je informacija kako postoje čak i pisani dokumenti na koje su određene kompanije pristale kada su ulazile u partnerski odnos s Googleom.

Prema izvorima Reutersa, Google s Androidom ima 80 posto tržišnog udjela na području Evropske unije, što mu, navodno, osigurava upravo monopolističku ulogu. Android je deklarativno mobilni operativni sistem otvorenog koda koji slobodno mogu koristiti svi, ali iza kulisa Google ima ugovor s proizvođačima u kojem se garantuje da će određeni broj njegovih aplikacija biti instaliran na svaki uređaj. Pokažu li se ove informacije tačnima, nema sumnje kako će Google biti podvrgnut ozbiljnim sankcijama, koje će samo još jednom dokazati kako kompaniji u EU, blago rečeno, ne ide onako kako su njeni čelnici zamislili.

Check Also

Počinje izgradnja najveće solarne farme u Evropi

Kompanije Iberdrola i Prosolia Energy, koje se bave proizvodnjom solarnih panela, dobile su saglasnost portugalske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.