Vrijeme je za "ženski dolar"?

Pismo jedne djevojčice američkom predsjedniku Baraku Obami moglo bi da donese žensko lice na neku od novčanica dolara.

Uz pitanje zašto su na zelenim novčanicama samo likovi muškaraca, Obami je stigla i lista predloga ko bi od znamenitih žena mogao da bude na dolarima, a on je rekao da je to “veoma dobra ideja”.

Dosad je Marta Vašington bila jedino žensko lice na papirnom novcu u SAD, davne 1880. godine na dolarskim “srebrnim sertifikatima”, a na kovanicama su bile Suzan B. Entoni i indijanski vodič Sakagavea.

Američki mediji su odmah postavili pitanje ko bi mogao da bude zamijenjen, uz konstataciju da Džordž Vašington ($1), Abraham Linkoln ($5) i Bendžamin Frenklin ($100) mogu da budu mirni.

Kao prvi kandidat naveden je Endru Džekson sa “dvadesetke” zbog podrške ropstvu i činjenice da je bio veliki protivnik papirnog novca i centralizovanog bankarskog sistema.

Kao žene koje su zaslužile da se nađu na novčanicama pre svih su navedene Harijet Tabman, Roza Parks, Elenor Ruzvelt i Ajda Vels.

Check Also

Francuska: Osam milijardi eura proizvođačima automobila, građanima subvencije do 7.000

Francuski predsjednik Emanuel Makron predstavio je danas “istorijski plan” pomoći od osam milijardi eura proizvođačima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *