Brodogradilišta Bijela: Milionski gubitak na kraju prvog polugodišta

Dodajte komentar

Jadransko brodogradilište Bijela završilo je prvu polovinu godine sa gubitkom od 1,35 miliona eura, za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda kada je imalo dobit od 57,47 hiljada eura.

Poslovni prihodi kompanije na kraju juna su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 28 odsto na 6,58 milion eura.

Poslovni rashodi Jadranskog brodogradilišta smanjeni su 12 odsto na 7,74 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su tri miliona eura, materijala 1,38 miliona, a amortizacije i rezervisanja 774,78 hiljada eura. Ostali poslovni rashodi dostigli su 2,58 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju prvog polugodišta iznosila je 39,25 miliona eura i bila je šest odsto manja nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak kompanije iznosi skoro 11,7 miliona eura. Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 2,33 miliona eura, a kratkoročna 16,92 miliona eura.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte do sada je četiri puta bezuspješno raspisivao tender za prodaju 61,57 odsto kapitala Jadranskog brodogradilišta Bijela, od kojih posljednji 21. januara. Na posljednji tender dostavljena je samo jedna nepotpuna ponuda holandske kompanije Damen Shipyards Group.

Predsjednik Tenderske komiosije, Branko Vujović, ranije je saopštio da bi novi tender za Brodogradilište trebalo što prije raspisati, ali da je oblik privatizacije neophodno izmijeniti i prilagoditi interesima investitora.

On smatra da su za prodaju kompanije problematični dugovi, značajne obaveze po osnovu socijalnog programa i viška radnika, kao i činjenica da osnovna djelatnost nema perspektivu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *