Pivare trljaju ruke zbog Mundijala

Dodajte komentar

Prodaja piva u Njemačkoj, najvećem evropskom proizvođaču tog pića, u prvoj polovini godine je znatno porasla, pokazali su podaci Destatisa.

Prodaja je veća zahvaljujući povećanoj tražnji za pivom tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u junu.

Povećana tražnja za pivom je, kako ocjenjuje Rojters, odlična vest za njemačke pivare, čija se prodaja u protekle dvije decenije suočila sa velikim padom.

U prvoj polovini godine je prodato oko 48 miliona hektolitara piva, za 4,4 odsto više u odnosu na isti period lane, navodi se u saopštenju Destatisa, i dodaje da je tom rastu prodaje piva naročito doprinio mjesec jun, kada je počelo Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

Samo u junu, u Njemačkoj je prodato 9,7 miliona hektolitara piva, za 14 odsto više u odnosu na jun prošle godine. Njemačka fudbalska reprezentacija je 13. jula, četvrti put u istoriji, osvojila titulu prvaka svijeta, što je izazvalo opšte oduševljenje i proslave širom Njemačke, tokom čega su popijene ogromne količine piva.

Uprkos dugačkoj tradiciji ispijanja i proizvodnje piva u Njemačkoj, prodaja tog pića je pala za više od trećine u proteklih 25 godina, jer su se mladi ljudi uglavnom okrenuli žestokim, ali i bezalkoholnim pićima.

Skočili prihodi najveće svjetske pivare

Najveći svjetski proizvođač piva, belgijski AB InBev, ostvario je u drugom kvartalu rast prihoda, uz skok zarade od 7,2 odsto u Brazilu, delom zahvaljujuci Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

Ukupan neto profit je, međutim, oštro pao, budući da je kompanija u prošlogodišnjem drugom kvartalu imala jednokratnu dobit od 6,42 milijarde dolara na ime promjene vrijednosti filijale Grupo Modelo, koja prozivodi pivo Korona, prenosi agencija AP.

Neto profit je smanjen na 2,81 sa 7,56 milijardi dolara iz istog perioda lane, a prihodi su porasli 15 odsto na 12,2 milijarde dolara. Obim prodaje piva porastao je jedan odsto, a prodajne cijene piva četiri odsto na globalnom nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *