FC Barselona s prihodom od 530 mil. eura srušila Real

Katalonski fudbalski div Barselona u prošloj sezoni ostvario je rekordnih 530 miliona eura prihoda (710 mil. američkih dolara), uz dobit od 41 miliona eura, objavljeno je na konferenciji za novinare u klupskim prostorijama, prenosi Katalonska agencija (Catalan News Agency).

Član Uprave i potpredsjednik za finansije Javier Faus rekao je da je to druga najveća dobit u istoriji kluba. Bolji finansijski rezultat ostvaren je samo u sezoni 2011/12 kada je dobit iznosila 49 miliona eura.

U četiri sezone otakako je uspostavljen novi Upravni odbor, od 2010./2011, akumulirani profit iznosi 113 miliona eura.

Prihodi kluba su pak prvi put premašili pola milijarde eura. Riječ je i o rekordnim prihodima jedne sportske ekipe uopšte. Dosadašnji rekord držao je madridski Real s 521 milionm eura prihoda u sezoni 2012/2013. Real svoje finansijske rezultate objavljuje u junu pa ima priliku odgovoriti na Barselonin izazov.

Na dan 30. juna dug kluba iznosio je 287 miliona eura, a četiri godine ranije iznosio je 431 milion, dodao je Faus. U sezoni 2013/2014 dug je smanjen za 44 miliona eura.

Dobrim poslovnim rezultatima pridonijeli su komercijalni i sponzorski ugovori, istakao je Faus, a pohvalio se i “čistim” revizijama u posljednje četiri godine.

Ovogodišnji izvještaj je prvi koje podnosi Upravni odbor nakon što su na snagu stupile izmjene klupskog statuta izglasane na skupštini u maju prošle godine. Prema članu 67. Upravni odbor ne smije završiti godinu s neto gubitkom. Ako se to dogodi, Upravni odbor ima dvije godine da pokrije gubitak, a ako to ne uspije mora odstupiti.

Faus je istaknuo kako je Uprava vrlo zadovoljna što je uspjela ostvariti dobit, a pohvalio se i povoljnim odnosom duga i EBITDA (dobit prije kamata, poresa, depresijacije i amortizacije)

Najavio je takođe da katalonski klub želi ojačati svoju prisutnost u Brazilu i naročito u Rusiji. Da bi to ostvario, pomoći će klupske zvijezde: u Brazilu Neymar, a u Rusiji će vodeću ulogu u promociji Barselone imati Lionel Messi. “Sve smo moćniji i naša globalna prisutnost veća je nego prije četiri godine”, zaključio je Faus.

Barselona je u posljednje četiri godine napredovala s 24. na 2. mjesto Forbesove ljestvice najvrjednijih sportskih klubova.

Vodeće američke sportske franšize po prihodu su New York Yankees (bejzbol) i Dallas Cowboys (američki fudbal) čiji će bruto prihodi u ovoj godini iznositi oko 600 miliona dolara (oko 448 mil. eura).

Barselona je u posljednjoj deceniji, u kojoj je tri puta osvojila Ligu šampiona, a Lionel Messi četiri puta naslov najboljeg fudbalera svijeta, svoje prihode utrostručila.

Yankessi i Cowboysi su snažni brendovi na američkom tržištu, ali fudbalski klubovi poput Barselone, Reala ili Manchester Uniteda sklapaju sponzorske ugovore širom svijeta. Barselona ima regionalne sponzorske ugovore u Indiji (Nokia), Indoneziji (Head and Shoulders), Turskoj (Avea), a globalni partneri su joj Nike, Qatar Airways i Audi. “Sve smo moćniji i naša globalna prisutnost veća je nego prije četiri godine”, zaključio je Faus.

No, službenih partnera nemaju u Brazilu i Rusiji, tržištima na kojima katalonski klub želi ojačati svoju prisutnost. Da bi to ostvario, pomoći će klupske zvijezde: u Brazilu Neymar, a u Rusiji će vodeću ulogu u promociji Barselona imati Lionel Messi.

Porasli su i barselonini prihodi od odigranih utakmica. Članovi kluba, koji su vlasnici kluba, a nazivaju se sociosi (u Hrvatskoj bi neki rekli da klub vodi “ulica”), u travnju su odobrili 600 miliona eura za obnovu stadiona Nou Camp. Projekt predviđa dodavanje krova nad stadionom i povećanje kapaciteta za 5000, na 105 hiljada gledaca. Radovi bi trebali početi 2017. a završili bi 2021.

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *