Banka "Sveti duh" u teškoćama

Dodajte komentar

Portugalska banka u teškoćama Banco Espirito Santo (BES) objavila je istorijski gubitak od 3,57 milijardi eura u prvom polugodištu. To je dovelo do drastičnog pada vrijednosti njenih akcija na Lisabonskoj berzi od preko 50 odsto.

Vrijednost dionice ove banke, najveće portugalske banke po aktivi, koja je prije četiri mjeseca bila oko 1,3 eura, danas je na početku trgovanja pala za 51,01 odsto, na 0,17 eura po dionici, prije nego što se malo povratila.

Banka, koja je već potresla evropske berze početkom mjeseca, uticala je i na indexa Lisabonske berze, koji je oko podne bio manji za 3,23 odsto.

Akcije banke počele su da gube vrijednost kada je revizija pokazala knjigovodstvene neregularnosti u njenoj matičnoj grupi i nastavile su dalje da padaju kada su tri kompanije u okviru grupe Espirito Santo zatražile zaštitu od bankrotstva.

Pod istragom je bivši direktor banke, koji je optužen za pronevjeru. Novi upravni odbor banke naveo je da plan oporavka uključuje dokapitalizaciju i prodaju imovine.

Previranja u Banci Espirito Santo već su potresle evropska tržišta 10. jula kada je objavljena suspenzija glavnog akcionara banke, Espirito Santo Financial Group. Portugalska centralna banka dovela je pod sumnju rukovodeći tim ove banke osumnjičen da su ilegalnim radnjama doprinijeli povećanju polugodišnjeg gubitka.

Portugalsko tijelo za nadzor banaka namjerava da utvrdi individualnu odgovornost u ovom slučaju, uključujući i bvivšeg direktora Rikarda Salgada i finansijskog direktora Amilkara Moraisa Piresa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *