Argentina bankrotirala

Dodajte komentar

Vlasti Argentine nisu uspjele da se dogovore s američkim fondovima o restrukturalizaciji duga zemlje, što faktički znači bankrot zemlje.

Nakon susreta, ministar ekonomije zemlje Aksel Kisilof rekao je da vlasti neće sa “lešinarskim fondovima” da potpisuju sporazume koji mogu da ugroze budućnost Argentinaca.

“Građani zemlje mogu da budu mirni, jer sjutra će biti ‘običan dan'”, rekao je on.

Istovremeno je rejting agencija Standard i Purs (Standard & Poor's) argentinskim obveznicama dodelila rejting “selektivni bankrot”.

Fondovi Eliot kepital menadžment (Elliott Capital Management) i Aurelius kepital menadžment, koji potražuju isplatu dugova, još nisu komentarisali ishod pregovora.

Godine 2001. Argentina je već imala bankrot. Tada vlasti zemlje nisu bile u stanju da otplate dug od 95 milijardi dolara. Buenos Ajres se tada dogovorio o restrukturalizaciji duga sa 93 odsto vlasnika obveznica. Prema sporazumu kreditori su zamijenili stare obveznice za nove sa 75 do 79 odsto vrijednosti. Grupa investitora, među kojima Eliot kepital menadžment i Aurelius kepital menadžment, nije pristala na takve uslove restrukturalizacije i oni su podnijeli tužbu.

U julu 2012. sud u SAD je presudio da Argentina mora da plati 1,3 milijarde dolara, koje potražuju fondovi koji nisu pristali na restrukturalizaciju. Sud je blokirao transfer sredstava drugim vlasnicima obveznica sve dok se vlasti ne dogovore sa investitorima koji su podneli tužbu.

Vlasti Argentine ne žele da plate po rešenju suda jer strahuju da će to pokrenuti lavinu sličnih potraživanja drugih povjerilaca, koji nisu učestvovali u restrukturalizaciji duga prije deset godina. Krajem jula ove godine američki sud je odbio da da Argentini više vremena za pregovore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *