Skandali ipak nisu naudili Barklizu

Skandalima pogođena britanska banka Barkliz evidentirala je u prvoj polovini godine skok neto profita od 68 odsto. I to prije svega zahvaljujući napretku u programu restrukture, u okviru kog će biti smanjeno odjeljenje investicionog bankarstva.

Zarada nakon oporezivanja skočila je na 1,13 milijardi funti (1,4 milijarde eura) u šest mjeseci zaključno sa junom u odnosu na 671 milion funti iz istog perioda lane, navodi banka, a prenosi agencija Frans pres.

Grupacija je u drugom kvartalu takođe zabilježila neto profit od 161 milion funti, nakon gubitka od 168 miliona iz drugog tromjesečja 2013.

Barkliz navodi da je zadovoljan poslovanjem u korporativnom bankarstvu i sektoru kreditiranja. Profit prije oporezivanja je, ipak, smanjen sedam odsto na 3,34 milijarde funti u prvoj polovini godine, zbog smanjenja obima poslovanja u investicionom bankarstvu od 46 odsto.

Banka je u maju saopštila planove da radikalno restrukturiše oblast investicionog bankarstva, uz 19.000 otkaza u naredne dvije godine.

Barkliz se 2012. našao u središtu skandala oko namještanja međubankarskih kamatnih stopa, a pod istragom je, zajedno sa drugim velikim svjetskim bankama, zbog sumnji oko manipulisanja deviznim tržištima.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.