Virgin America kreće u javnu ponudu dionica na Wall Streetu

Niskobudžetna avio kompanija Virgin America, u djelomičnom vlasništvu Richarda Bransona, predala je zahtjev za inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica u nastojanju da se proširi na američkom avio tržištu.

Kompanija, poznata po ambijentalnoj rasvjeti, wi-fiju i udobnim kožnim sjedištima čak i u ekonomskoj klasi, nudi letove u 22 grada u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, koristeći flotu od 53 aviona Airbus A320.

Branson, čije je ulaganje u Virgin America ograničeno američkim pravilima o stranim ulaganjima, posjeduje 22-postotni udio u kompaniji kroz Virgin Group i jedan hedge fond.

Ovaj  britanski milijarder takođe je i vlasnik 51 posto udjela u kompaniji Virgin Atlantic, koji je zadnji put zabilježio godišnju dobit u 2011.

Virgin America, pak, u posljednje dvije godine zauzeo je vodeće mjesto među američkim avio kompanijama po kvalitetu, navodi se u istraživanju koje su objavili istraživači sa Wichita State University i Embry-Riddle Aeronautical University.

Kompanija je u 2013. zaradila 10,5 miliona dolara, uz prihode od 1,42 milijarde dolara. Bila je to njena prva profitabila godina od kada je poletjela 2007.

Virgin America želi inicijalnom javnom ponudom dionica prikupiti 115 miliona dolara, ali stvaran iznos bi mogao biti puno veći. IPO će voditi Barclays i Deutsche Bank Securities.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.