Pozajmljeno vrijeme: Ključ za balans u životu

Dodajte komentar

Balans između rada i odmora, ključan je za miran život. Upravo u tom balansu se krije ključ uspjeha. Kada biramo između posla i onoga što volimo, gotovo uvjek se odreknemo ovog drugog. Ako vam je plata, ispred hobija onda treba da iskoristite prednosti onoga što psiholozii zovu „pozajmljeno vrijeme“ . Jeff Boss, pisac i fitnes entuzijasta, predlaže četiri načina kako da bolje iskoriste pozajmljeno vrijeme.

Vježbajte u kancelariji

Možda se nećete pretvoriti u bodibildera, ali u vježbanju u kancelariji svakako nema ničeg loše. Obavezno ponesite dezodorans i rezervnu odjeću, a bilo bi dobro da za vježbanje imate tegove ili vijaču, a ako vam se ta ideja ne dopada onda mudro iskoristit težinu svog tijela. Ako ste zabrinuti šta će kolege reći, jer vi vježbate umesto da radite, u svoju obranu možete reći da vježbe utiču na smanjenje stresa, bolju koncentraciju i veću efikasnost na poslu. John Ratey profesor psihijatrije na Harvard Medical School i autor knjige „ Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain“, tvrdi da se „tokom dosljednog vježbanja proizvodi se protein, koji krvotokom putuje do mozga i igra ključnu ulogu mehanizmu najviših misaonih procesa.“

Idite sami na odmor

Zaboravite porodicu, izignorišite prijatelje i ostavite posao iza sebe. Tih nekoliko dana provedite sami sa sobom u miru. Ne samo da ćete se lepo odmoriti već ćete unaprijediti svoj poslovni i privatni život. Tokom odmora obavezno izdvojite bar sat vremena da napišete ciljeve koje bi ste voljeli da ostavraite. Slobodno zabilježite sve o čemu maštate, bez obzira koliko vam se čini nerealno, jer stručnjaci tvrde da kad se nešto napiše na papir veća ja vjerovatnoća da će se ostvariti.

Zabilježite u svoj planer vrijeme za odmor

Ako ste od onih ljudi koji vole da bilježe raspored obaveza za naredni dan, onda u njega upišite i vrijeme za odmor. Potrudite se da tu „obavezu“ nikako ne preskačeta i da ona postane dio svakodnevne rutine.

Ustanite rano i to vrijeme posvetite sebi

Naravno, ako ste spavalica onda ovo nije predlog za vas. Boss kaže: „ Lično, volim da se probudim rano oko 4:30, jer ako to ne uradim neću imti vremena da se posveti stvarima kao što su vjezbanje, čitanje i pisanje i onda ću zbog toga cijeli dan biti nervozan“.

Ako ste nezadovoljni jer zbog posla nemate vrijeme za sebe, onda možda trebate da se preispite da li je taj posao koj radite uopšte vrijedan vaše zrtve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *