Do bankrota plate u KAP-u bile i preko 6.000 eura

Dodajte komentar

Plate rukovodiocima u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, prije uvođenja stečaja, bile su na zavidnom novou i za uspješna preduzeća, a ne za kompaniju pred bankrotom, sa dugom od preko 360 miliona koju je izdržavala Vlada novcem poreskih obveznika.

Platna lista za april 2013. godine, dva mjeseca pred uvođenje stečaja, u koju su Vijesti imale uvid, pokazuje da su zarade tadašnjih crnogorskih i ruskih menadžera iznosile od dvije do 6.700 eura.

Tadašnji šef menadžerskog tima KAP-a, koji je kompaniju odveo u stečaj, izvršni direktor Jurij Mojsejev imao je platu od 6.784 eura. Platu od po 6.510 eura imali su tadašnji finansijski direktor Dmitri Potrubač i šef obezbjeđenja Oleg Šćepilov. Od predstavnika bivšeg suvlasnika rusko-kiparske kompanije CEAC u menadžmentu bile su još Potrubačeva zamjenica Ala Stavila sa platom od 4.959 eura i Ekatarina Ponomareva, rukovodilac komercijalne službe, čija je plata bila 3.865 eura. Od domaćih menadžera najveću platu imao je direktor sektora Alminijuma Dragan Mijović 4.310 eura. Nešto niže imali su direktor ekološkog centra Marko Mirković 3.424, rukovodilac zajedničkog održavanja Aleksandar Sekulić 3.031, šef održavanja Aluminijuma Miroslav Lukovac 2.858, rukovodilac u službi održavanja Danilo Keljanović 2.592, upravnik Elektrolize Petar Despotović 2.488…

Nekadašnji predsjednik Sindikata KAP-a a kasnije savjetnik u menadžerskom timu Zoran Milošević primao je 2.373 eura.

U aprilu 2013, navedeno je u listi, Rade Krivokapić, donedavni predsjednik najveće radničke organizacije KAP-a Sindikata aluminijuma, dobio 12.705 eura. Na pitanje da li je tačno da je tada primio ovoliki novac za mjesec, Krivokapić je Vijestima kazao da jeste ali da to nije bila plata već zaostale obaveze koje mu poslodavac nije ranije isplatio.

“Tri godine ranije imao sam pravo na povećanje zarade od 20 odsto, što se nije desilo. Nakon mog zahtjeva poslovodstvo mi je sva ta zaostala potraživanja isplatilo tog mjeseca”, odgovorio je Krivokapić.

On od prije desetak dana nije zaposlen u KAP-u jer je bio u grupi od 48 zaposlenih kojim stečajni upravnik Veselin Perišić nije produžio ugovor. Krivokapić će, kako je nedavno saopštio, dobiti otpremninu od 14.000. On je mjesečno primao, prema ranijem priznanju, oko 1.900 eura.

„Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je rješenje Privrednog suda od juna ove godine, kojim je odbijen zahtjev CEAC-a da se zaustavi prodaja imovine Kombinata aluminijuma u stečaju nikšićkoj firmi Uniprom za 28 miliona eura“, saznaju Vijesti nezvanično.

Stečaj u KAP uveden je u julu prošle godine, kada je menedžerski tim Montenegro bonusa prepolovio zarade. Proglašen je i bankrot KAP-a. Nakon dva oglasa stečajni upravnik je donio odluku da imovinu KAP-a proda za 28 miliona Unipromu Veseli na Pejovića. On nije uplatio novac u predviđenom roku jer je u međuvremenu stigla presuda sa Kipra o zabrani prodaje i tražio je odlaganje uplate novca za dva mjeseca, što mu je odobreno. Pejović je preuzeo upravu KAP-a 19. jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *