Bransonova pravila biznisa

Richard Branson na svom blogu, koji piše za magazin Entrepreneur, ovako odgovara na pitanje: „Postoji li način da se postigne uspjeh u preduzetništvu bez trošenja velike količine novca na marketing? Na žalost ne postoji prečica niti magičan recept za uspjeh, a ako postoji, ja ga još nisam pronašao. Za stvaranje uspješnog i profitabilnog biznisa je potrebno vreme. Takođe nema garancije da će ulaganje velike količine novca u marketing unaprediti vaš biznis”.

Iako nema pravila za uspjeh u preduzetništvu, za mojih 40 godina iskustva prihvatio sam određene smjernice koje mogu biti izuzetno korisne:

Stvorite koristan proizvod ili uslugu

Iznad svega, ne bi trebalo ulaziti u preduzetništvo iz čisto ekonomskih razloga. Upravljanje firmom podrazumijeva dosta radnih sati i donošenje teških odluka, i ukoliko nemate bolji razlog za istrajavanje od novca , vaš biznis će vjerovatno propasti, kao što se to često dešava sa mladim kompanijama.

Tako da je bitno stvarati nešto što je korisno za cijelo društvo. I ukoliko radite ono do čega vam je istinski stalo, imaćete veće šanse da pronađete mušterije koje će vam vjerovati i ponovo vam se vraćati.

Kada utvrdite koji vas proizvod ili usluga zanimaju, usredsredite se na to kako da radite stvari drugačije od svoje konkurencije. Pozicionirajte svoju kompaniju tako da se razlikuje od drugih.

Pojednostavite svoju poruku

Mušterije i klijenti ne kupuju samo brend i njegove proizvode, već se i identifikuju sa vrijednostima koje on propagira. Zapitajte se zašto ste započeli svoj posao, i budite iskreni, to će vam pomoći da utvrdite autentičnu vrijednost svog brenda. Zatim svoju poruku svedite na najjednostavniju.

Reklamirajte sebe

Marketing je snažno oruđe, ali to ne znači da mora da bude i skupo. Kada sam pokretao svoju kompaniju, moj mentor Sir Freddie Laker mi je dao neprocjenjiv savjet. Znajući da ne možemo da pariramo već etabliranim avio kompanijama po budžetu koji odvajaju za marketing, on me je ohrabrio da skrenem publicitet na sebe: „Upotrijebi sebe, napravi od sebe budalu, inače nećete preživjeti“.

Prihvatio sam njegov savjet, i od tada pokušavam da na zabavan način skrenem pažnju medija na našu kompaniju, da li je to različitim šalama ili obaranjem rekorda.

Iako sam oduvjek bio zainteresovan za sport i fizičke izazove, to možda ne bi bio vaš izbor. Ali vi pronađite svoj način da skrenete pažnju na sebe, i besplatna reklama će doći.

Prihvatite društvene medije

Oruđa kao što su Twiter i Facebook su fantastični načini da podijelite svoju poruku sa širom publikom. Društveni mediji su, ne samo jeftiniji od reklamiranja, već vam pružaju i priliku da na inovativan način stupite u kontakt sa svojim mušterijama.

Zapamtite da postoji razlika između prodaje i marketinga. Prema mom iskustvu, prodaja putem društvenih mreža ne funkcioniše – bolje je da ih iskoristite za komunikaciju sa svojim mušterijama i da se na taj način i vi zabavite. Vremenom će vaš online profil biti sve jači i prepoznatljiviji, zadobićete povjerenje, a ubrzo i više mušterija.

Povratne informacije koje možete dobiti putem društvenih mreža mogu biti neprocjenjive, pogotovo na kada tek počnete sa radom. Slušajte komentare svojih mušterija kako biste saznali šta radite dobro a šta pogrešno.

Uživajte u onome što radite

Ukoliko iskreno volite, i vjerujete u ono što radite, vaš entuzijazam će privući ljude…Potpuna posvećenost poslu je ono što dovodi do uspjeha.”

Check Also

Morsko dobro: Investitor na plaži Črvanj devastira obalu

Morsko dobro konstatovalo je da investitor na plaži Črvanj u Baru devastira obalu, dok su …

Leave a Reply

Your email address will not be published.