Argentina vraća dug u “minut do 12”

Dodajte komentar

Argentina je platila prvu ratu od 642 miliona dolara na ime duga Pariskom klubu povjerilaca, koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta. Ukupna suma duga iznosi 9,7 milijardi dolara, uključujući i kamate, prenio je Itar tas.

Kako je saopštilo ministarstvo ekonomije Argentine, uplata je izvršena u ponedeljak, dva dana prije isteka roka, koji je njujorški sudija Tomas Griesa dao Buenos Ajresu da počne sa isplatom duga povjeriocima – vlasnicima argentinskih državnih hartija od vrijednosti.

Argentinska vlada je 29. maja ove godine dogovorila “konačno regulisanje” ovog duga, nastalog kao rješenje najveće ekonomske krize u toj zemlji, koja je okončana bankrotom 2001. godine.

Sporazum predviđa otplatu duga u ratama tokom pet godina. Narednu ratu od 500 miliona dolara Buenos Ajres treba da plati u maju 2015. godine. Ministarstvo ekonomije je podsjetilo da je sporazum sa Pariskim klubom postignut bez posredovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Njemu je Argentina prevremeno otplatila dug u januaru 2006. godine, i tako uštedjela oko milijardu dolara na kamatama, koliko bi ih platila do 2008. Argentinski zvaničnici su više puta kritikovali “neoliberalni recept” MMF-a, optužujući ga za posljedice najveće socijalno-ekonomske krize u zemlji u decembru 2001. godine.

Argentina je počela da sarađuje s Pariskim klubom u momentu kada joj je pretila opasnost od nove krize. U 2005. i 2010. godini Argentina je restrukturirala 93 odsto državnog duga, teškog 100 milijardi dolara.

Vlasnicima obveznica je ponuđena zamjena za nove hartije, vrijedne oko 70 odsto prvobitne vrijednosti. Međutim, vlasnici oko sedam odsto dužničkih hartija, koji su uglavnom spekulativni investicioni fondovi, nisu prihvatili ponudu i zahtijevali su 100-postotnu isplatu duga.

Njujorški sudija Griesa je stao u zaštitu interesa tih kreditora i obavezao Argentinu da im plati 1,33 milijardi dolara. On je, podsjeća Itar tas, takođe odredio 30. juli kao rok do kog Argentina mora da postigne sporazum sa svojim kreditorima, inače joj ponovo prijeti bankrot.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *