Vektra Montenero izlazi iz stečaja

Dodajte komentar

Apelacioni sud Crne Gore prije dva dana donio je odluku kojom je potvrdio reorganizaciju kompanije “Vektra Montenegro” vlasnika Dragana Brkovića

Kako je Dnevnim novinama kazao član menadžmetna “Vektre Montenegro” Milić Popović, planom za reorganizaciju ušao ukupan dug potraživanja od 80 miliona eura prema ruskoj OTP banci.

“Realizacijom tog plana, odnosno njegovi mdefinitivnim usvajanjem nijedna ćerka nema dugovanja prema OTP banci”, kazao je Popović.

Ovakvom odlukom Apelacionog suda, kako ističe Popović, prestale su sve pravne osnove za pokretanje sudskih postupaka OTP banke protiv kompanija koje je osnovala “Vektra Montenegro”.

“To je velika relaksacija u smislu njihovog tekućeg poslovanja i neometanog obavljanja djelatnosti. To nam takođe daje garanciju da u narednih pet godina radimo u skladu sa predviđenim planom i omogućava da završimo investiciju u “Vektra Jakić” u Pljevljima”, naglasio je Popović.

Pored toga što će uticati na dalje poslovanje ove kompanije, potvrdom plana reorganizacije može se uticati i ne cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

“Vektra Montenegro” je u stečaju od 27. februara 2012. godine, a zahtjev su podnijeli OTP banka i Crnogorska komercijalna banka (CKB) krajem 2011. godine.

Osnovni Ugovor o kreditu, zaključen je sa Vektra Montenegro, s ciljem investiranja u ostale kompanije Vektra grupe, a između ostalih i u Vektra Jakić, pri čemuje radi obezbjeđenja urednog izvršenja predmetnog kredita, uspostavljena hipoteka i fiducija na imovini Vektra Jakić. Kasnije, 2008.godine i 2010.godine,predmetni ugovor o kreditu je izmijenjen i kao dodatno sredstvo obezbjeđenja, uspostavljeno je jemstvo svih kompanija Vektra grupe, za dug VektreMontenegro, prema datom kreditu.

Poslije dvogodišnje agonije, sud je potvrdio i Plan reorganizacije pljevaljske fabrike “Vektra Jakić” za preradu drveta u koju je „Vektra Montenegro” uložila više od 100 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *