Rusija mora dioničarima Jukosa da plati 50 milijardi dolara

Stalni arbitražni sud u Haagu presudio je u korist grupe dioničara bivšeg ruskog naftnog diva Jukosa, odredivši da im ruska država mora isplatiti naknadu od otprilike 50 milijardi dolara, objavio je danas ruski poslovni list Kommersant pozivajući se na neimenovan izvor.

Sud u Haagu trebao bi tokom dana da objavi da Rusija mora da plati odštetu bivšim dioničarima Jukosa, nekadašnjeg najvećeg proizvođača nafte u Rusiji, i to u visini polovine tužbenog zahtjeva od 100 milijardi dolara, objavio je list.

Tužbu u Haagu prije gotovo jedne decenije podnijele su podružnice gibraltarske Group Menatep, kompanije putem koje je Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek Rusije, kontrolisao Jukos. Group Menatep sada postoji kao holding kompanija GML a Hodorkovski više nije dioničar niti u GML-u niti u Jukosu.

Grupa dioničara Jukosa tužila je Moskvu, zatraživši odštetu od 100 milijardi dolara zbog izvlaštenja iz kompanije koju je kontrolisao Hodorkovski.

Hodorkovski, koji nije učestvovao u podizanju tužbe, uhapšen je 2003. a 2005. osuđen za utaju poreza. Njegova kompanija, nekada vrijedna 40 milijardi dolara, razbijena je i nacionalizovana , a većina njene imovine predata Rosneftu, kompaniji koju vodi Igor Sečin, bivši savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Iz Rosnefta nisu bili dostupni za komentar.

Ruski čelnik Vladimir Putin pomilovao je Hodorkovskog u decembru 2013., nakon što je proveo 10 godina u zatvoru.

Kako piše ruski poslovni list, sud je presudio da je Rusija prekršila međunarodnu energetsku povelju usvojenu 1991. koja uređuje pravna pitanja vezana za ulaganja u energetski sektor. Sud je takođe presudio da Rusija mora početi plaćati naknadu do 2. januara iduće godine, ili će se u suprotnom suočiti s kamatama na kaznu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je danas da bi Moskva mogla podnijeti žalbu protiv presude suda u Haagu.

“Čuo sam jutros izvještaje da se očekuje takva presuda”, kazao je na konferenciji za novinare, dodavši da će pričekati objavu presude prije komentarisanja.

“Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, bez sumnje će iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi obranila svoju poziciju”, izjavio je Lavrov.

U četvrtak bi Evropski sud za ljudska prava (ECHR) trebalo da objavi svoju odluku o tužbi Jukosa protiv Rusije, najvila je danas glasnogovornica Jukosa.

Jukosova tužba pred ECHR-om u ime dioničara Jukosa nije povezana s tužbom dioničara u Haagu. U tužbi pred ECHR-om tvrdi se da je Jukos nezakonito lišen posjeda putem nametanja lažnih poreza i lažnih aukcija glavne imovine.

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.