Nikad više G8

Dodajte komentar

Kanadski premijer Stephen Harper izrazio je sumnju da će, posle isključenja Rusije, ikad više biti uspostavljen format G8, organizacije koja okuplja vodeće industrijske zemlje svijeta.

Teško je predvidjeti okolnosti po kojima bi Putinova Rusija mogla da bude ponovo primljena u G7, napisao je Harper u autorskom članku za kanadski dnevnik Globe and Mail.

Prema njegovoj ocjeni, akcije Moskve u ukrajinskoj krizi pokazale su da Rusija ne deli vrijednosti G7, prenosi agencija RIA Novosti.

Harper je zatražio od ruskih vlasti da preispitaju svoju politiku prema Ukrajini. On je, takođe, istakao značaj započinjenja nezavisne istrage o padu malezijskog putničkog aviona u blizini Donjecka.

Rusija je 2008. godine pristupila G7, priključivši se ekonomskom klubu najrazvijenih država svijeta, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD, Kanadi, Britaniji i Japanu.

Moskva je trebalo ove godine u junu da bude domaćin samita G8 u Sočiju, ali su lideri preostalih sedam zemalja donijeli odluku da suspenduju članstvo Rusije, zbog odluke o pripajanju Krima i njenog stava u ukrajinskoj krizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *