Facebook više vrijedi od AT&T-a i Coca-Cole

Dodajte komentar

Prošle je sedmice tržišna vrijednost Facebooka premašila 190 milijardi dolara, pa je ta društvena mreža nakon samo dvije godine otkako se njezinim dionicama trguje na berzama postala vrjednija od kompanija sa stogodišnjom istorijom, kao što su AT&T, Coca-Cola…

Nakon objave odličnih poslovnih rezultata u drugom tromjesečju, prošle je sedmice cijena dionice Facebooka skočila više od 5 posto, na rekordnih 76 dolara, pa je tržišna vrijednost kompanije dosegnula 194 milijarde dolara.

Tako je postala 15. po vrijednosti u sastavu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, samo par milijardi dolara ispod vrijednosti IBM-a, ali 15 milijardi više od vrijednosti Coca-Cole i 40 milijardi više od Disneya.

„Stogodišnje kompanije s realnom imovinom vrijede na tržištu manje od dvogodišnje kompanije s virtualnom imovinom – ludo”, kaže Kim Forrest, analitičarka u kompaniji Fort Pitt Capital Group.

Facebook doista nema veliku opipljivu vrijednost u, primjerice, proizvodnim pogonima ili skupim poslovnim nekretninama, kao neki industrijski divovi. No, ima budućnost koja bi mu mogla donijeti goleme prihode i zarade, tumače analitičari.

„Ulagači znaju da se svijet kreće prema mobilnosti, pa se sve više vremena troši na mobilne komunikacije, a u tome Facebook ima lavovski udjel”, kaže Walter Price, direktor u fondu AllianzGI Global Technology.

Proše nedjelje Facebook je objavio da je njegova dobit u drugom tromjesečju skočila za čak 138 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 791 milion adolara.

Ukupni prihodi te društvene mreže porasli su, pak, za 60 posto, na 2,9 milijardi dolara, što se ponajviše zahvaljuje impresivnom 151-postotnom rastu prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Najveća globalna društvena mreža ima sada 1,32 milijarde korisnika širom svijeta, a više od milijarde korisnika toj mreži pristupa mobilnim uređajima. Zahvaljujući tome, Facebook ima oko 1,5 miliona oglašivačkih klijenata širom svijeta.

Osim poslovnih rezultata, impresionira i brzina kojom je Facebook dosegnuo današnju tržišnu vrijednost. Tome se, naime, niko nije nadao, nakon što je inicijalna ponuda dionica te kompanije na tržištu u maju 2012. godine prošla neslavno.

Uprkos velikim očekivanjima, cijena dionice Facebooka kretala se 15 mjeseci ispod nivoa od 38 dolara ostvarene prvog dana trgovanja. Međutim, od avgusta prošle godine vrijednost dionica neprestano raste, da bi od lanjskog decembra, kada je uvrštena u S&P 500 indeks, skočila 54 posto.

To znači da je Facebooku od inicijalne javne ponude trebalo samo nešto više od dvije godine kako bi dosegnuo tržišnu vrijednost od 190 milijardi dolara.

Kako bi dosegnuo tu tržišnu kapitalizaciju, Appleu, danas najvrjednijoj svjetskoj kompaniji, trebalo je 30 godina, a dosadašnjem rekorderu Googleu nešto više od tri godine.

Ipak, analitičari upozoravaju da je tržišna vrijednost vrlo kolebljiva mjera. Primjerice, vrijednost Amazon.com dosegnula je u januaru svoj vrhunac od 187 milijardi dolara, no nakon slabih poslovnih rezultata, cijena dionice tog online trgovca posljednjih je dana oštro pala, pa sada kompanija vrijedi oko 153 milijarde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *