Čudno ali istinito: Bez škole lakše do zaposlenja

Dodajte komentar

Da je u Crnoj Gori najlakše posao naći samo sa završenom osnovnom školom, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ZZZCG, prema kojima je za ovaj nivo obrazovanja u posljednjih pola godine bilo oglašeno 14.405 slobodnih radnih mjesta.

U Crnoj Gori najmanji izgled za pronalazak posla imaju osobe koje su završile fakultet, dok do radnog angažmana najbrže dolaze građani bez zanimanja, odnosno oni koji imaju samo osmogodišnje obrazovanje, pišu Vikend novine.

Trećinu od 31.377 nezaposlenih čine visokoobrazovani građani, uključujući i skoro 4.000 polaznika programa stručnog osposobljavanja, dok je 4.546 niskokvalifikovanih bez radnog angažmana.

Ovi podaci posebno zabrinjavaju kada se ima u vidu da je u školskoj 2013/14. godini čak 80 odsto maturanata srednjih škola upisalo fakultet, kao i da se na završnim godinama crnogorskih fakulteta nalazi više od 9.000 studenata.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), u periodu od 1. januara do 17. jula ove godine, ukupno su oglašena 29.272 slobodna radna mjesta. Od toga se 14.405, odnosno čak 49.21 odsto, odnosilo na niskokvalifikovanu radnu snagu, dok je svega 2.227 radnih mjesta, ili 10,48 odsto, zahtijevalo visokoobrazovane radnike.

“Veliko učešće niskokvalifikovane radne snage u oglašenim slobodnim radnim mjestima može se i obrazložiti time što Zakon o zapošljavanju stranaca propisuje da se u postupku zapošljavanja stranaca prethodno mora to mjesto oglasiti da bi bilo vidljivo svim zainteresovanim. Tako u ovaj procenat od 49,21 odsto ulaze i oglašena radna mjesta za strance”, kazali su iz Zavoda Dnevnim novinama.

Poslodavci se, kako ukazuju iz Zavoda, zbog troškova i ušteda u periodu krize lakše odlučuju da angažuju niskokokvalifiovanu radnu snagu.

“Takođe, u periodu sezone velika je potražnja za niskokvalifikovanim radnicima na pomoćnim poslovima, za koja nijesu potrebna prethodna znanja i iskustva jer su to poslovi koji se uz rad brzo uče”, naveli su iz Zavoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *