Kako će Čehinje do veće penzije?

Dodajte komentar

Češka vladajuća koalicija uz podršku opozicije razmatra da diskriminaciju Čehinja koje imaju za 20 odsto manje penzije od muškaraca pokuša da riješi.

Moguće rješenje je da se saberu osnovice a zatim podijelile na supružnike na dvije jednake penzije.

Komisija za penzijsku reformu u Češkoj sastavljena od političara i eksperata na zahtev ministarke rada i socijalnih pitanja Mihaele Marksove Tominove pokušava da reši i problem diskriminacije žena koje imaju manje penzije zbog porodiljskog odusustva, obično su zaposlene u manje plaćenim granama a i kada su na vodećim, dobro plaćenim poslovima primanja su im po pravilu niža nego kod muškaraca.

Prosječna penzija Čeha iznosila je krajem marta 444 eura u preračunu, prosječna penzija Čehinje 370 eura.

Takvo rješenje problema diskriminacije Čehinja u starosti podržala je i ministarka Marksova Tominova ali za sada nije jasno da li bi se radilo o obaveznom ili dobrovoljnom rješenju, kao i da li bi važilo samo za vjenčane ili i vanbračne partnere.

“Za češke uslove bi bilo bolje kada bi bilo dobrovoljno. Parovi bi o svojoj odluci obavijestili upravu socijalnog i penzijskog osiguranja i za svaku godinu bi im pripisali svakome po pola ukupnog doprinosa”, kazao je nedjeljniku Respekt predsjednik Komisije za penzije Martin Potuček.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *