Srbija: NIšta od privatizacija ove godine

Dodajte komentar

U ovoj godini neće biti privatizacije javnih preduzeća, izjavio je ministar privrede Srbije Dušan Vujović.

“Ove godine imamo drugih, prečih stvari na koje ćemo se fokusirati, a narednih godina privatizacija odnosno dokapitalizacija javnih preduzeća ostaje na stolu kao stalni predlog”, rekao je Vujović novinarima nakon sastanak sa članovima Predsjedništva Saveza ekonomista Srbije.

Vujović je rekao da se već govorilo o privatizaciji Telekoma Srbije i dokapitalizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS), ali da su to “elementi koji se mijenjaju”.

Ministar privrde je, nakon sastanka kojem je prisutvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučcić, rekao da su ekonomisti na sastanku rekli da su elementi dugoročne strategije razvoje Srbija u hrani i električnoj energije i da to treba iskoristiti.

“Privatizacija Telekoma će biti pitanje interesa strateških partnera iz cijele Evrope i pozitivnih i negativnih trendova u industriji. Cilj nam je da Telekom bude efikasna firma koja prati tehnologije i valorizuje poziciju Srbije u Evropi. Biće stvar procjene kada je pravi momenat da se krene sa tim”, rekao je on.

Vujović je dodao i da je proces privatizacije Telekoma dugačak i da će javnost biti na vrijeme obaviještena o tome. On je rekao i da Srbija ima ogromne resurse u javnim preduzećima i da moramo da primijenimo iste standarde koji se primjenjuju u monetarnoj i fiskalnoj politici.

“Javna preduzeća moraju da imaju kontrolni organ kvaliteta koji treba da bude pri Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) koja će na kraju overavati sve što se radi”, rekao je Vujović, koji i vršilac funcije minstra finansija Srbije.

On je dodao da država, a u okviru države Minisartstvo privrede i Ministarstvo finansija, zajedno sa resornim ministarstvima treba da odrede u svakom od sektor koji će to biti parametri efikasnosti i “prerformansi” menadžmenta.

Vujović je rekao da kada se to dogovori, automatsko pitanje biće da se postave profesionalni menadžmenti u javnim preduzećima koji će biti u stanju da isporuče ono što se od njih traži. On je dodao da ako to znači da su potrebne kadrovske promjene, tako će i biti, a ako postojeći ljudi mogu da ispune obećanja i dovedu javna preduzeća u Srbiji na nivo regionalnih i evropskih standarda, neka to i urade.

“Svako će dobiti šansu, biće javni konkursi, kompetentnost i performanse biće osnova njihovog rada u budućnosti”, rekao je ministar privrede i vršilac funkcije ministra finasija Dušan Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *