Peti krug pakla za Hrvatsku i MOL

Dodajte komentar

Peti krug pregovora hrvatske vlade i MOL-a o Ini propao je danas, a dvije strane nisu mogle da se dogovore ni o čemu, pa ni oko zajedničke izjave za javnost.

Vladin predstavnik u pregovaračkom timu ministar Ivan Vrdoljak izjavio je da će MOL-u predložiti novi Ugovor. “Oni su o tome spremni da razgovaraju. Kupovina akcija od njih je samo jedna od opcija”, naveo je on i dodao kako MOL u zadnjih deset mjeseci nije dao nijedan predlog, javlja HRT.

“Iz MOL-a su uoči početka pregovora poručili da žele da čuju detalje od hrvatske strane o predlogu korporativnog upravljanja Inom i stanovište o ostalim važnim poslovnim pitanjima. Zadovoljstvo mi je ponovno se vratiti u Zagreb s pregovaračkim timom MOL grupe. Nadamo se danas nastavku naših razgovora s pregovaračkim timom hrvatske Vlade i nadamo se da ćemo dobiti odgovore na različita važna pitanja’, kazao je uoči početka pregovora Dominic Koefner, potpredsjednik MOL grupe zadužen za korporativne komunikacije.

Novu notu pregovorima dala je ovonedeljna izjava ministra Vrdoljaka da Hrvatska želi da ispregovara zajam za otkup Ininih akcija od MOL-a i tako riješi nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom.

Dva najveća dioničara Ine – Vlada Hrvatske, koja ima 44,84 odsto akcija, i MOL, koji ima 49,08 odsto, zvanične su pregovore o Ini započeli sredinom septembra prošle godine. Drugi je krug pregovora održan početkom novembra prošle godine, a treći sredinom januara ove godine. Zadnja, četvrta runda pregovora održana je 7. maja, a Vladini i MOL-ovi pregovarači tada su rekli da žele da ubrzaju pregovore.

Ali, čini se da su događaji koji su uslijedili pojačali razmimoilaženje Vlade i MOL-a oko budućnosti Ine pa se u javnosti sve češće kao realna opcija spominje odlazak MOL-a iz Ine.

Dosadašnji su pregovori pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja, dok u MOL-u najspornijim drže pitanja gasnog poslovanja jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. godine o njegovom preuzimanju. Pitanja koja treba rešiti u pregovorima su i zastoj investicija, sudbina rafinerija, maloprodaja, razvoj i povećanje efikasnosti poslovanja Ine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *