Marina Bar u dubokoj komi, Lojpur najavio ozdravljenje

Dodajte komentar

Obaveza rukovodstva Marine Bar, koje je imenovano nakon što je raskinut ugovor o privatizaciji i država preuzela upravljanje, je da preduzeće iz negativnog prevedu u pozitivan finansijski rezultat. To neće biti lako jer je Marina preuzeta u stanju “duboke kome“ kada je pružanje usluga u pitanju, kazao je “Vijestima” predsjednik Odbora direktora te kompanije Anđelko Lojpur.

On je rekao da je neizjašnjavanje revizora po finansijskim iskazima za prošlu godinu najgori mogući ishod funkcionisanja jednog preduzeća i ocjena ljudi koji su zaduženi da ga vode.

Vlada je u oktobru raskinula ugovor o prodaji akcija i o koncesiji sa kompanijama Multikapitals i Latvijas Krajbankom iz Rige koje su 2009. godine kupile 54 odsto akcija.

Ugovor je raskinut jer nije poštovan investicioni program od 11,5 miliona.

Lojpur je saopštio da je novo rukovodstvo počelo sveobuhvatnu revitalizaciju preduzeća na novim osnovama. On je istakao da je ugovor o privatizaciji bio realna posljedica odnosa snaga partnera u procesu privatizacije i da je letonskom konzorcijumu, kada je potpisivan ugovor, bilo ponuđeno najviše u smislu rekonceptualizacije i ozdravljenja Marine na dugi rok.

“Ono što smo preuzimanjem zatekli u Marini je bilo daleko od ispunjenja ugovora o privatizacije. Vlasnici su izgleda bili previše „daleko“ od firme, a menadžment koji je firmu prethodno i doveo u pretprivatizacionu agoniju, objektivno nije mogao niti znao da je izvuče iz krize. Raskid ugovora se nametnuo kao ekonomski logično i jedino moguće rješenje za državu i vlasnike”, kazao je Lojpur. On je dodao da su većinski akcionari (država) pred novi bord direktora postavili dosta zahtjevan zadatak na planu stabilizacije i ozdravljenja firme, “uz napomenu da se preispitaju dosadašnji poslovni potezi uključujući i ponašanje onih koji su doprinijeli takvom stanju firme”.

Zadatak nove uprave je, kako je kazao, da na kratak rok poboljša operativne aktivnosti među kojima je i bolja iskorištenost gatova.

“Imali smo situaciju gdje su svi raspoloživi kapaciteti, odnosno gatovi bili rentirani, to nije bilo praćeno dodatnim uslugama, tako da je firma bila osuđena i zavisila je samo od prihoda zakupoprimaca, što je jako nepovoljna pozicija, a ništa nije činjeno godinama da se osmisli i proširi postojeći protfolio usluga koje pružaju sve marine u okruženju”, rekao je Lojpur.

Uspostavljena je saradnja sa lokalnom samoupravom, a biće i sa turističkom organizacijom grada i države…

“Nema logike, da najatraktinviji dio marine zjapi prazan, da još nijesu rješeni problemi sa komunalnim vezovima ili da samo nekoliko stotina metara od naše posluje mnogo manja marina i nepovoljnijeg položaja, ali ostvaruje zavidne rezultate, i sa manjim brojem zaposlenih pruža vrhunsku uslugu, servis i tako da privlači i mega jahte”, naveo je Lojpur.

Nema otpuštanja radnika, sad ih je 25 u barskoj kompaniji

Marina trenutno upošljava 25 radnika što je, kazao je Lojpur, blizu optimalnog, kada se ima u vidu nizak nivo pružanja usluga gdje su svi gatovi rentirani. On je istakao da aktualizuju nove investicione ideje, kao i da su ostvarili kontakt sa konkurentskim marinama da bi preuzeli njihove viškove zaposlenih. On smatra da su te namjere dosta realne, tako da bi novi kupac sjutra „sjeo“ na gotove projekte koji će se naći u novom kupoprodajnom ugovoru.

Lojpur je kazao da će osnovni uslov biti da se zarade zaposlenih ne smanjuju, nego proporcionalno ostvarenim prihodima povećavaju.

Zatekli pečat preduzeća i visoke zarade menadžmenta

Planom privatizacije je predviđeno da tender za Marinu bude tokom godine. Lojpur smatra da prije toga treba raditi na ozdravljenju firme da novi tender ne bi bio opterećen negativnim posljedicama raskida prethodnog ugovora i drugim dubiozama.

“Marina nema upotrebnu dozvolu, nema usvojen plan bezbjednosti, praktično smo ostali i bez koncesije. Zatekli smo samo pečat firme, ali i dosta dobre ili za crnogorske prilike visoke zarade menadžmenta, objasnio je Lojpur, ukazujući i na zatečena dugovanja i neispoštovanu odluku isknjižavanja zemljišta koje po zakonu pripada Morskom dobru. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *